Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Αγνοούμενοι της Κύπρου: Ελλάδα και Κύπρος κατά Τουρκίας στο ΣΑ του ΟΗΕ – Παραπληροφόρηση καταγγέλλει η Άγκυρα

Για παρακώλυση των ερευνών στο θέμα των αγνοούμενων της Κύπρου κατηγόρησαν την Τουρκία Αθήνα και Λευκωσία, στη διάρκεια της συζήτησης που έγινε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την εφαρμογή του ψηφίσματος 2474. Ο εκπρόσωπος της Άγκυρας απάντησε στις αιτιάσεις, μιλώντας για αβάσιμες κατηγορίες, ενώ αντέτεινε ότι το ζήτημα δεν πρέπει να πολιτικοποιείται, επικαλούμενος αγνοούμενους από την τουρκοκυπριακή πλευρά.

Η συνεδρίαση έγινε την Πέμπτη (15.5.2025), για το Ψήφισμα 2474 του 2019, που αφορά στους αγνοούμενους από ένοπλες συγκρούσεις.

Ο Έλληνας μόνιμος αντιπρόσωπος, πρέσβης Ευάγγελος Σέκερης, χαρακτήρισε το ψήφισμα «ορόσημο» για την προστασία των αγνοουμένων και τόνισε τη στήριξη της Ελλάδας στο έργο της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους στην Κύπρο. Εξήρε τη συμβολή του ΟΗΕ και του Ερυθρού Σταυρού, σημειώνοντας την ανάγκη ενίσχυσης της διεθνούς πίεσης για αποκάλυψη της αλήθειας.

Από την πλευρά της, η μόνιμη αντιπρόσωπος της Κύπρου, πρέσβης Μαρία Μιχαήλ ανέφερε ότι πάνω από 2.000 άνθρωποι εξαφανίστηκαν κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής του 1974. Η πρέσβης κατηγόρησε την Τουρκία ότι αρνείται να συνεργαστεί με τη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ), καθώς όπως είπε, «αρνείται την πρόσβαση σε στρατιωτικά αρχεία και χώρους ταφής, παρεμποδίζοντας το έργο της».

Σύμφωνα με την κυρία Μιχαήλ, η ΔΕΑ, που δημιουργήθηκε υπό την αιγίδα του ΟΗΕ το 1981, «μέχρι σήμερα, έχει εκταφιάσει, ταυτοποιήσει και επιστρέψει τα λείψανα 1.054 ατόμων, αλλά το έργο απέχει πολύ από την ολοκλήρωση». «Δεν μπορεί να υπάρξει συμφιλίωση χωρίς λογοδοσία», τόνισε και απηύθυνε έκκληση στο Συμβούλιο να στηρίξει την εφαρμογή του Ψηφίσματος 2474 ως ηθική επιταγή και προϋπόθεση για την ειρήνη.
 

Για παραπληροφόρηση μιλά η Τουρκία



Ωστόσο, ο Τούρκος μόνιμος αντιπρόσωπος Αχμέτ Γιλντίζ προειδοποίησε ότι το ζήτημα των αγνοουμένων «δεν μπορεί να εξεταστεί, ούτε να αντιμετωπιστεί χωρίς να ληφθούν υπόψη οι ιστορικές συνθήκες που οδήγησαν σε αυτή την τραγωδία». Τόνισε ότι πρόκειται για «ανθρωπιστικό ζήτημα που επηρεάζει και τις δύο πλευρές, Τουρκοκυπρίους και Ελληνοκυπρίους», υπογραμμίζοντας ότι «δεν πρέπει να πολιτικοποιείται, ούτε να παρουσιάζεται ως θέμα που αφορά αποκλειστικά τους Ελληνοκυπρίους». Στην τοποθέτησή του επεσήμανε πως μεγάλος αριθμός Τουρκοκυπρίων αγνοείται από το 1963 έως το 1974.

Ο πρέσβης έκανε λόγο για «αβάσιμες κατηγορίες» της Κύπρου και «επιλεκτική και μονομερή ερμηνεία της ιστορίας». Υποστήριξε ότι «η τουρκοκυπριακή πλευρά, μία από τις δύο πλευρές στη ΔΕΑ, αποκλείστηκε από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας παρά το αίτημα της να συμμετάσχει». Χαρακτήρισε δε τον «αποκλεισμό» της ως «άδικο και απαράδεκτο».

Ο Αχμέτ Γιλντίζ επανέλαβε τις θέσεις της Άγκυρας, λέγοντας ότι το Κυπριακό δεν ξεκίνησε το 1974 αλλά μια δεκαετία νωρίτερα όταν, όπως υποστηρίζει η Τουρκία οι Τουρκοκύπριοι «εκδιώχθηκαν από τα θεσμικά όργανα της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1963». Αναφέρθηκε σε «θηριωδίες κατά των Τουρκοκυπρίων» που - όπως είπε - είναι τεκμηριωμένες στα αρχεία του ΟΗΕ, και υπενθύμισε ότι η ανάπτυξη της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο το 1964 αναγνωρίζει τη σοβαρότητα της κρίσης εκείνης της περιόδου.

Ο πρέσβης Σέκερης απάντησε σημειώνοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος-μέλος του ΟΗΕ και κάλεσε όλα τα μέλη του Συμβουλίου να χρησιμοποιούν τη συνταγματική της ονομασία, ενώ ο αξιωματούχος του ΟΗΕ Μοχάμεντ Κιάρι έκλεισε τη συνεδρίαση υπογραμμίζοντας την ανθρωπιστική διάσταση του ζητήματος και την ανάγκη για λογοδοσία.

Tags
Back to top button