
Ο σκελετός ενός ακόμη εκτελεσμένου πολιτικού κρατούμενου της περιόδου του Εμφυλίου εντοπίστηκε στον «κρανίου τόπο» πίσω από τις πρώην φυλακές Επταπυργίου, στο Γεντί Κουλέ της Θεσσαλονίκης. Με την ανακάλυψη αυτή, ο αριθμός των εκτελεσμένων κομμουνιστών των οποίων τα οστά έχουν βρεθεί στην περιοχή ανέρχεται πλέον σε 47, από τον Νοέμβριο του 2024, όταν ξεκίνησαν οι εργασίες ανάπλασης της πλατείας Εθνικής Αντίστασης στις Συκιές.
Ο σκελετός βρέθηκε στον 6ο κατά σειρά ομαδικό τάφο, στον οποίο διαπιστώθηκε ότι είχαν στοιβαχτεί μετά την εκτέλεση οι σοροί 14 συνολικά τουφεκισμένων. Υπενθυμίζουμε ότι στη διάρκεια των ανασκαφικών εργασιών είχαν βρεθεί στον συγκεκριμένο ομαδικό τάφο, αρχικά τρεις σκελετοί στις 9 Μαίου 2025, στη συνέχεια εντοπίστηκαν πριν ένα μήνα, στις 5 και 6 Ιουνίου άλλοι επτά σκελετοί, στις 19 Ιουνίου ακόμη τρεις σκελετοί και τώρα ένας επιπλέον, με συνέπεια ο αριθμός των εκτελεσμένων την ίδια ημέρα που στοιβάχτηκαν στον λάκκο αυτόν, να έχει πλέον σε δέκα τέσσερις (14).
Η εύρεση αυτού του τελευταίου σκελετού ήταν αρκετά δύσκολη υπόθεση, δεδομένου ότι τα οστά είχαν διαταραχθεί και το κρανίο είχε συντριβεί, ίσως εξαιτίας του γεγονότος ότι από αυτή την ανασκαφή, που έγινε προς την πλευρά του δρόμου, είχε διανοιγεί παλαιότερα ένα όρυγμα για τη διέλευση καλωδίου της ΔΕΗ.
Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, θα προστεθούν άλλα δύο συνεργεία στο ήδη υπάρχουν, προκειμένου να εντατικοποιηθούν οι εργασίες ανασκαφής όλης της έκτασης της πλατείας Εθνικής Αντίστασης Συκεών, μήπως εντοπιστούν και άλλοι ομαδικοί τάφοι με σκελετούς και κρανία εκτελεσμένων της εποχής του Εμφυλίου. Δεδομένου ότι είναι πλέον απόλυτα διαπιστωμένο πως στην περιοχή εκείνη, που στα χρόνια του Εμφυλίου ήταν ακατοίκητη, λειτουργούσε ο «συνήθης τόπος εκτελέσεων» των καταδικασμένων από το Έκτακτο Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης κομμουνιστών πολιτικών κρατουμένων. Και όπου τουφεκίστηκαν περισσότεροι από 400 θανατοποινίτες, σύμφωνα και με τον πλήρη κατάλογο με τα ονόματα των εκτελεσμένων της περιόδου 1946-1955 που δημοσιεύεται στο βιβλίο του Σπύρου Κουζινόπουλου «Γεντί Κουλέ, η Βαστίλη της Θεσσαλονίκης».