Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ/ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση των εξαγωγών προς Γαλλία – Τι εισάγουμε και τι εξάγουμε

Όπως αναφέρει το ενημερωτικό σημείωμα του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβείας μας στο Παρίσι. Την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2018, αυξήθηκαν κατα 23% οι ελληνικές εξαγωγές στη Γαλλια. Το ποσόστο αυτό μεταφράζεται σε περίπιου 200 εκατ. ευρώ και η σύγκριση γίνεται με την αντίστοιχη περίοδο του 2017. Τα συσκευασμένα φάρμακα, οι πλάκες και ταινίες από αργίλιο και τα νωπά ψάρια ήταν τα 3 πιο εξαγώγημα προϊόντα προς τη Γαλλία, ενώ φάρμακα και κρέατα ήταν αυτά που εισάχθηκαν περισσότερο.

Το διμερές εμπόριο Ελλάδας – Γαλλίας παρουσίασε αύξηση κατά 9,13% κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2018, με τον όγκο εμπορίου να διαμορφώνεται σε 2,4 δισ. ευρώ. Οι εισαγωγές της Ελλάδας από τη Γαλλία κατά το υπό εξέταση διάστημα κινήθηκαν και αυτές ανοδικά κατά 3,8% και ανήλθαν σε 1,6 δισ. ευρώ.

Το εμπορικό ισοζύγιο, παρά τη μικρή βελτίωσή του, παραμένει ελλειμματικό για τη χώρα μας (-919 εκατ. ευρώ). Ωστόσο, το ποσοστό κάλυψης των εισαγωγών από τις εξαγωγές βελτιώθηκε σημαντικά και ανήλθε σε 44,1% (από 37% το 9μηνο του 2017).

Η σύνθεση των εξαγωγών

Όσον αφορά στη σύνθεση των ελληνικών εξαγωγών προς τη Γαλλία σε 4ψήφια ανάλυση, την πρώτη θέση μεταξύ των εξαγόμενων προϊόντων καταλαμβάνουν τα συσκευασμένα φάρμακα, με μερίδιο 22,2%.

Στη 2η θέση βρίσκονται οι πλάκες και ταινίες από αργίλιο, η αξία των οποίων ανήλθε σε 55 εκατ. ευρώ, καταλαμβάνοντας μερίδιο 7,6% επί των συνολικών ελληνικών εξαγωγών προς τη Γαλλία.

Ακολουθούν τα νωπά ψάρια με ύψος εξαγωγών 45 εκατ. ευρώ και μερίδιο 6,2% και οι σωλήνες από χαλκό με εξαγωγές ύψους 43,3 εκατ. ευρώ και μερίδιο 6%.

Οι καρποί και τα φρούτα, παρασκευασμένα με εξαγωγές ύψους 30 εκατ. ευρώ και μερίδιο 4,2% συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα των κυριότερων ελληνικών εξαγόμενων προϊόντων στη Γαλλία κατά το 9μηνο 2018. Σημειώνεται ότι τα 20 πρώτα ελληνικά εξαγόμενα προϊόντα προς τη Γαλλία, που αντιστοιχούν στο 69,3% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών προς τη χώρα, παρουσιάζουν σημαντική μέση αύξηση της τάξης του 36,6%.

Από τις ελληνικές εξαγωγές, οι σημαντικότερες αυξήσεις, εκτός από τα φαρμακευτικά προϊόντα, σημειώθηκαν στις συσκευές για επεξεργασία υλών μέσω αλλαγής της θερμοκρασίας κατά 60%, στα παρασκευάσματα διατροφής κατά 59%, στα λεπτά φύλλα και ταινίες από αργίλιο κατά 47%, στα πολυμερή του στυρολίου κατά 37,8% και στους καρπούς και φρούτα παρασκευασμένα κατά 37%. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τυριά, τα οποία αφορούν στο συντριπτικό μερίδιό τους τις εξαγωγές φέτας, καταγράφουν σημαντική αύξηση της τάξης του 9,4% και ανήλθαν σε 17,5 εκατ. ευρώ.

Ελληνικές εισαγωγές από τη Γαλλία

Από την πλευρά των εισαγόμενων προϊόντων από τη Γαλλία, την 1η θέση καταλαμβάνουν τα φάρμακα με μερίδιο 9,3% και αξία 153 εκατ. ευρώ.

Ακολουθούν τα νωπά κρέατα βοοειδών με μερίδιο 7,4% και αξία 122 εκατ. ευρώ, τα πλατέα προϊόντα έλασης από σίδηρο με μερίδιο 5,7% και αξία 93,6 εκατ. ευρώ, τα επιβατικά αυτοκίνητα με μερίδιο 4,5% και αξία 74,7 εκατ. ευρώ και τα προϊόντα ομορφιάς με μερίδιο 3% και αξία 51,5 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι τα 20 πρώτα γαλλικά προϊόντα που εισήγαγε η χώρα μας το εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2018 αντιστοιχούν στο 48,2% των συνολικών ελληνικών εισαγωγών από τη Γαλλία.

Η εντυπωσιακότερη αύξηση, από πλευράς εισαγωγών, σημειώθηκε στα πλατέα προϊόντα έλασης από σίδηρο, η αξία των εισαγωγών των οποίων υπερτριπλασιάστηκε, στις βαλίτσες και σάκους κατά 33% και στα επιβατικά αυτοκίνητα κατά 30%.

Tags
Back to top button