
Σαφή δείγματα πολιτικής κόπωσης, θεσμικής απογοήτευσης αλλά και θετικής αποδοχής συγκεκριμένων κυβερνητικών παρεμβάσεων αποτυπώνει η δημοσκόπηση της GPO για τα «Παραπολιτικά», που πραγματοποιήθηκε το διάστημα 21-23 Ιουλίου 2025.
Πιο συγκεκριμένα η υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, η οποία σχετίζεται µε αδιαφανείς διαδικασίες στη διαχείριση των αγροτικών επιδοτήσεων, αξιολογείται ως ιδιαίτερα σηµαντική από το 93,2% των ερωτηθέντων. Η ευρύτατη αναγνώριση της σοβαρότητας της υπόθεσης, καταδεικνύει την υψηλή ευαισθητοποίηση του κοινού σε ζητήµατα διαφθοράς και προκαλεί οργή, θυµό και απογοήτευση στη µεγάλη πλειοψηφία των πολιτών. Η κυβερνητική διαχείριση κρίνεται αρνητικά από το 74,5%, ενώ παρόµοιο ποσοστό (74,0%) δηλώνει ότι η εµπιστοσύνη του προς την κυβέρνηση έχει κλονιστεί. Την ίδια στιγµή, ωστόσο, αρνητικά κρίνει τη στάση του ΠΑΣΟΚ στο ζήτηµα το 69,1%, γεγονός που υποδηλώνει τη διακοµµατική απώλεια εµπιστοσύνης και τροφοδοτεί την αίσθηση της κοινής γνώµης περί διαχρονικού σκανδάλου, που αφορά το σύνολο του πολιτικού συστήµατος σε ποσοστό 72,8% και όχι µια µεµονωµένη υπόθεση που σχετίζεται αποκλειστικά µε τη σηµερινή κυβέρνηση.
Ως προς τους πολιτικούς συσχετισμούς, παρατηρείται ότι η κυβερνητική εικόνα φθίνει, με τη ΝΔ να καταγράφει απώλεια της τάξης των τριών ποσοστιαίων μονάδων στην πρόθεση ψήφου (από το 26% του Ιουνίου, βρίσκεται στο 23%), ωστόσο όχι µόνο δεν την καρπώνεται κάποιο από τα αντιπολιτευόµενα κόµµατα αλλά καταγράφουν και αυτά, µε τη σειρά τους, δηµοσκοπική πτώση, αφού το ΠΑΣΟΚ από το 12,7% του Ιουνίου είναι σήµερα στο 11,2% και η Πλεύση Ελευθερίας, από το 12,5% του περασµένου µήνα, στο 10,5%. Σταθεροποιηµένοι αποτυπώνονται η Ελληνική Λύση µε 9,4%, το ΚΚΕ µε 7,2% και ο ΣΥΡΙΖΑ µε 5%, ενώ η µόνη δεξαµενή που µεγαλώνει είναι αυτή των αναποφάσιστων που µέσα σε διάστηµα ενός µήνα αυξάνεται από το 12,1% στο 17,7% αντικατοπτρίζοντας έντονα το έλλειµµα πολιτικής αντιπροσώπευσης που αντιµετωπίζει ένα σηµαντικό τµήµα του εκλογικού σώµατος.
Από εκεί και πέρα, στην εκτίμηση ψήφου και με την αναγωγή επί των εγκύρων τα ποσοστά διαμορφώνονται ως εξής: ΝΔ 28,7%, ΠΑΣΟΚ 14%, Πλεύση Ελευθερίας 13,1%, Ελληνική Λύση 11,8%, ΚΚΕ 9%, ΣΥΡΙΖΑ 6,3%, Φωνή Λογικής 3,6%, Κίνημα Δημοκρατίας 3%, Νίκη 2,4%, Νέα Αριστερά 1,8%, ΜέΡΑ25 1,3%.