Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ελληνικό και εβραϊκό λόμπυ αλλάζουν την στάση των ΗΠΑ -Σε διπλωματική υποβάθμιση η Άγκυρα λόγω των σχέσεων της με τους “κακούς” του πλανήτη

Ραγδαίες εξελίξεις έχουμε στον διπλωματικό τομέα μεταξύ ΗΠΑ-Τουρκίας, από τον πανίσχυρο αμερικανικό κρατικό μηχανισμό, ο οποίος διαμορφώνει την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, επηρεάζοντας σαφώς τις αποφάσεις του εκάστοτε προέδρου, έστω και αν αυτός είναι ο Ν.Τραμπ.

Οι Αμερικανοί διπλωμάτες, οι οποίοι μετά το 1945, έπαιζαν “ξερό άσσο” την Τουρκία με Ελλάδα και πολλές άλλες χώρες, τώρα αλλάζουν πορεία και έχουν σε επιτήρηση το καθεστώς Ερντογάν επίσημα, κάτι πρωτόγνωρο για  το κατεστημένο σε ΥΠΕΞ, Πεντάγωνο και μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ.

Οι σχέσεις με Κίνα, Ρωσία, Χαμάς, Ιράν, και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις αλλάζουν τα πάντα στο δυσκίνητο διπλωματικό σύστημα, και αυτό προμηνύει πολλά το επόμενο διάστημα.                  

Ένα νεοεισαχθέν νομοσχέδιο στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ επιδιώκει να ανακατανείμει την Τουρκία από το Γραφείο Ευρωπαϊκών και Ευρασιατικών Υποθέσεων στο Γραφείο Εγγύς Ανατολής εντός του Υπουργείου Εξωτερικών, μια συμβολική αλλά και αποκαλυπτική κίνηση που αντανακλά την αυξανόμενη ανησυχία στην Ουάσιγκτον για τον μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό προσανατολισμό της Άγκυρας, καθώς και την αυξανόμενη απογοήτευση μεταξύ των υπευθύνων χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ, σχετικά με τις ενέργειες της Τουρκίας τόσο σε περιφερειακό όσο και σε εγχώριο επίπεδο. 

Σε επιστολή προς το Τουρκικό Κοινοβούλιο, την οποία έλαβε το Nordic Monitor, ο Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν δεσμεύτηκε να απορρίψει το νομοσχέδιο μέσω προσπαθειών άσκησης πίεσης στην κυβέρνηση και το Κογκρέσο των ΗΠΑ, υποβαθμίζοντας παράλληλα τη σημασία της νομοθεσίας. 

Το νομοσχέδιο, με τίτλο «Νόμος για την Διπλωματική Αναπροσαρμογή της Τουρκίας» (H.R. 1890), κατατέθηκε στις 5 Μαρτίου από τον Βουλευτή Μπραντ Σνάιντερ (Δημοκρατικός-Ιλινόις), μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Ελληνο-Ισραηλινής Συμμαχίας. 

Προτείνει στο Υπουργείο Εξωτερικών να ανακατανείμει διοικητικά την Τουρκία από το Γραφείο Ευρωπαϊκών και Ευρασιατικών Υποθέσεων στο Γραφείο Εγγύς Ανατολής. 

Η Κίνα ετοιμάζεται για πόλεμο! Φτιάχνει "βόμβα γραφίτη" που παραλύει τις πόλεις χωρίς να τις καταστρέφει (βίντεο)

Αρκετοί Γερουσιαστές  συνυπέγραψαν το νομοσχέδιο, συμπεριλαμβανομένων των βουλευτών Γκας Μπιλιράκις  (Ρεπουμπλικάνος-Φλόριντα), Ντίνα Τίτους  (Δημοκρατική-Νεβάδα), Νικόλ Μαλιοτάκης (Ρεπουμπλικανή-Νέα Υόρκη), Κρίς Πάπας  (Δημοκρατικός-Νιου Χάμσαϊρ) και  Josh Gottheimer (Δημοκρατικός-Νιου Τζέρσεϊ). 

Πολλοί από αυτούς τους συνυπογράφοντες είναι γνωστοί για τις επικριτικές τους θέσεις απέναντι στην τουρκική κυβέρνηση. 

Κρίσιμη στιγμή για την ΕΕ! Πρόταση μομφής κατά της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Εάν ψηφιστεί ( που θα γίνει), το νομοσχέδιο δεν θα αλλάξει την επίσημη διπλωματική σχέση μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας, αλλά θα επαναπροσδιορίσει τον τρόπο με τον οποίο οι ΗΠΑ κατηγοριοποιούν και προσεγγίζουν την Άγκυρα σε θεσμικό επίπεδο, ως ένα πρώτο βήμα για να την τοποθετήσουν μετά στον άξονα του κακού, όπως λένε στις ΗΠΑ. 

Αυτή η κίνηση θα απομάκρυνε ουσιαστικά την Τουρκία από το διπλωματικό πλαίσιο της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ, και θα την τοποθετούσε μεταξύ των χωρών της Μέσης Ανατολής, κάτι που ισοδυναμεί με διπλωματική υποβάθμιση.

Οι υποστηρικτές υποστηρίζουν ότι η αυξανόμενη ευθυγράμμιση της Τουρκίας με παράγοντες της Μέσης Ανατολής, η αποστασιοποίησή της από τους ευρωπαϊκούς δημοκρατικούς κανόνες και οι τεταμένες σχέσεις με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, δικαιολογούν μια αναπροσαρμογή της πολιτικής και της διπλωματικής εποπτείας των ΗΠΑ. 

Το νομοσχέδιο σκιαγραφεί πολλαπλές δικαιολογίες, συμπεριλαμβανομένων των διευρυνόμενων δεσμών της Τουρκίας με τη Ρωσία και την Κίνα, του ενδιαφέροντος της για ένταξη στις χώρες BRICS, της υποστήριξης προς τη Χαμάς, της εμπλοκής σε περιφερειακές συγκρούσεις και της επιδείνωσης του ιστορικού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Οι υποστηρικτές του νομοσχεδίου υποστηρίζουν ότι η Τουρκία δεν εντάσσεται πλέον στο παραδοσιακό ευρωπαϊκό διπλωματικό πλαίσιο, και ότι αυτή η ανακατανομή αντικατοπτρίζει καλύτερα τις νέες περιφερειακές πραγματικότητες.
Η ανακατανομή της Τουρκίας από το Γραφείο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο Γραφείο Υποθέσεων Εγγύς Ανατολής του Υπουργείου Εξωτερικών, θα αναδιαμορφώσει την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ προς την Άγκυρα. 

Μια τέτοια αμερικανική διπλωματική μετατόπιση θα επηρεάσει την εσωτερική κατανομή πόρων, την ανάπτυξη διπλωματικού προσωπικού και τον συντονισμό μεταξύ στρατιωτικών και μονάδων πληροφοριών σε περιφερειακά γραφεία. 

Γενικότερα, θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια θεμελιώδη αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο οι ΗΠΑ αντιλαμβάνονται και συνεργάζονται με την Τουρκία,  απομακρύνοντας την από έναν σύμμαχο με ευρωπαϊκό προσανατολισμό προς ένα έθνος που έχει ομαδοποιηθεί με την ασταθή δυναμική της Μέσης Ανατολής, ενδεχομένως αλλάζοντας τον τόνο και την πορεία των διμερών σχέσεων.

Στην επίσημη επιστολή του προς το Τουρκικό Κοινοβούλιο, ο Υπουργός Εξωτερικών Φιντάν αναγνώρισε το νομοσχέδιο, αλλά υποβάθμισε τη σημασία και τη βιωσιμότητά του στο πλαίσιο της νομοθετικής διαδικασίας των ΗΠΑ. 

Είπε ότι η Τουρκία έχει εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την πρόταση τόσο στην κυβέρνηση Τραμπ όσο και στα μέλη του Κογκρέσου για να αποτρέψει την ψήφισή του. 

Ο Φιντάν χαρακτήρισε τους εισηγητές του νομοσχεδίου ως  γνωστούς για τις αντιτουρκικές πρωτοβουλίες τους, υπονοώντας ότι η πρόταση αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου μοτίβου πολιτικά υποκινούμενης εχθρότητας. 

Η επιρροή της Τουρκίας στην Ουάσινγκτον έχει μειωθεί σημαντικά και οι προσπάθειές της για άσκηση πίεσης έχουν αποδυναμωθεί τόσο υπό την κυβέρνηση Μπάιντεν όσο και υπό τις δύο θητείες του Τραμπ, λόγω των αυξανόμενων πολιτικών αποκλίσεων μεταξύ Ουάσινγκτον και Άγκυρας. 

Το αντιτουρκικό αίσθημα στο Κογκρέσο των ΗΠΑ έχει αυξηθεί σημαντικά, με διακομματική υποστήριξη σε νομοσχέδια που στοχεύουν την κυβέρνηση Ερντογάν σε μια σειρά θεμάτων. 

Υπό την κυβέρνηση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το αντιαμερικανικό αίσθημα έχει κορυφωθεί, συχνά τροφοδοτούμενο από την επανειλημμένη δημόσια κριτική του Ερντογάν προς τις ΗΠΑ και την σκόπιμη εκστρατεία της κυβέρνησής του εναντίον της Ουάσινγκτον και των συμμάχων της, ιδίως του Ισραήλ. 

Η Τουρκία έχει ευθυγραμμιστεί με χώρες όπως η Ρωσία, η Βενεζουέλα και το Ιράν στην αντίθεση στις κυρώσεις των ΗΠΑ και της Δύσης, καταδίκασε τις πολιτικές της Ουάσινγκτον απέναντι σε αυτά τα έθνη, υποστήριξε τη Χαμάς, κατέστειλε φιλοδυτικές ομάδες στο εσωτερικό της χώρας και μάλιστα συνέλαβε Αμερικανούς πολίτες ως μοχλό σε αυτό που οι επικριτές αποκαλούν διπλωματία ομήρων. 

Ο κρατικός μηχανισμός των ΗΠΑ, έχει βάλει στο στόχαστρο την Τουρκία, λόγω της στάσης σε Ελλάδα, Κύπρο, Ισραήλ, αλλά σίγουρα ανησυχεί κυρίως για τα αμερικανικά συμφέροντα σε Μεσόγειο και Μέση Ανατολή.

Αυτός μηχανισμός αναμένει πολλά χρόνια την πτώση του Ερντογάν, για να δει μια πολιτική αλλαγή  στην χώρα, μόνο που το καθεστώς του ΑΚΡ, έχει εκπαιδεύσει ήδη δύο γενιές Τούρκων στην ισλαμική ιδεολογία περί Οθωμανισμού, ενώ έχει ετοιμάσει και την διάδοχη κατάσταση.   

 

Tags
Back to top button