Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Εορτολόγιο: Εορτή του Αγίου Νικοδήμου σήμερα 14 Ιουλίου

Ποιος γιορτάζει σήμερα

Οσίου Νικοδήμου Αγιορείτου, Αγίου Ακύλα Αποστόλου

Όσιος Νικόδημος ο Αγιορείτης ο σοφός διδάσκαλος της εκκλησίας

Ο Όσιος Νικόδημος ο Αγιορείτης υπήρξε μία από τις πιο επιφανείς μορφές της Ορθόδοξης Εκκλησίας και της πνευματικής αναγέννησης του ελληνικού έθνους κατά τους χρόνους της Τουρκοκρατίας. Γεννήθηκε στη Νάξο το 1749 σε οικογένεια ευσεβών και μορφωμένων γονέων. Από μικρή ηλικία ξεχώρισε για την οξύνοια, τη φιλομάθεια και την αρετή του. Τα πρώτα του γράμματα τα έμαθε στη γενέτειρά του και αργότερα συνέχισε τις σπουδές του στη Σμύρνη, όπου ήρθε σε επαφή με σπουδαίους δασκάλους και απέκτησε στέρεη θεολογική και φιλοσοφική κατάρτιση.

Το 1775, ακολουθώντας το κάλεσμα της μοναχικής ζωής, μετέβη στο Άγιον Όρος και εκάρη μοναχός στη Μονή Διονυσίου, λαμβάνοντας το όνομα Νικόδημος. Εκεί αφιερώθηκε στην άσκηση, την προσευχή και τη μελέτη των πατερικών κειμένων, αναδεικνυόμενος σε ηγετική φυσιογνωμία του κινήματος των Κολλυβάδων. Υπερασπίστηκε με θάρρος και συνέπεια τη λειτουργική και πνευματική παράδοση της Ορθοδοξίας, συμβάλλοντας καθοριστικά στη διατήρηση της πνευματικής ταυτότητας του υπόδουλου ελληνισμού.

Το συγγραφικό έργο του Οσίου Νικοδήμου είναι τεράστιο και πολυδιάστατο, καλύπτοντας ποικίλους τομείς της θεολογίας, της ασκητικής και της εκκλησιαστικής ζωής. Μεταξύ των σημαντικότερων έργων του συγκαταλέγονται το «Πηδάλιον», η «Φιλοκαλία των Ιερών Νηπτικών», ο «Αόρατος Πόλεμος», τα «Πνευματικά Γυμνάσματα», ο «Συναξαριστής» και το «Νέον Μαρτυρολόγιον». Μέσα από τα έργα του ενίσχυσε το φρόνημα των πιστών, διατήρησε ζωντανή την ορθόδοξη παράδοση και ανέδειξε τη σημασία της μυστηριακής ζωής, της προσευχής και της πνευματικής εγρήγορσης.

Ο Όσιος Νικόδημος κοιμήθηκε το 1809 στο Άγιον Όρος, αφήνοντας ανεξίτηλο πνευματικό αποτύπωμα στην Εκκλησία και στην ελληνική παράδοση. Η μνήμη του τιμάται στις 14 Ιουλίου, με την Εκκλησία να τον αναγνωρίζει ως σοφό διδάσκαλο και φωτεινό οδηγό της ορθόδοξης πίστης. Η ζωή και το έργο του παραμένουν ζωντανά παραδείγματα ασκητικότητας, πνευματικής ανδρείας και αφοσίωσης στην παράδοση και την αλήθεια της Εκκλησίας.

 

Tags
Back to top button