Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ/ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εργοδότες προσπαθούν να αποφύγουν την αύξηση του κατώτατου μισθού – Τα κόλπα που χρησιμοποιούν

Η αύξηση του κατώτατου μισθού που τέθηκε σε ισχύ από την 1η Φεβρουαρίου πονοκέφαλο στους εργοδότες καθώς στο τέλος του μήνα θα κληθούν να καταβάλουν την νόμιμη αύξηση στους μισθούς των υπαλλήλων.

Οι εργοδότες προκειμένου να γλιτώσουν αυτό το επιπλέον κόστος έχουν ήδη αρχίσει να ψάχνουν τρόπους προκειμένου να το αποφύγουν. Μεταξύ των τρόπων αυτών είναι και η μετατροπή των συμβάσεων εργασίας από πλήρους απασχόλησης σε μερικής.

Μάλιστα, αρκετοί είναι οι εργοδότες που έχουν ζητήσει από τους υπαλλήλους τους να τους ασφαλίσουν για τετράωρο και τα υπόλοιπα χρήματα να τους τα δίνουν «μαύρα».

Όπως λένε οι εργοδότες δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος της αύξησης και προχωρούν σε αυτό το μέτρο με αποτέλεσμα να καταφεύγουν είτε σε «μαύρη εργασία» είτε σε μερική απασχόληση.

Την ίδια στιγμή, πολλές είναι οι καταγγελίες από πολλές περιοχές της χώρας ότι οι εργοδότες προσπαθούν με τροποποιήσεις συμβάσεων να αποφύγουν την εφαρμογή του νέου νόμου για τον κατώτατο μισθό.

Δείτε το βίντεο που ακολουθεί όπως προβλήθηκε στο δελτίο ειδήσεων του OPEN:

Έρχονται τσουχτερά πρόστιμα

Από την 1η Φεβρουαρίου, ισχύει ο νέος κατώτατος μισθός, δήλωσε ο ειδικός γραμματέας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) Παναγιώτης Κορφιάτης, ενώ υπενθύμισε ότι οι εργοδότες έχουν χρονικό περιθώριο, μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, να δηλώσουν στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ τις νέες αποδοχές.

«Έχουμε καταστρώσει ένα συγκεκριμένο σχέδιο. Γνωρίζουμε ποιες είναι οι επιχειρήσεις που είναι υποχρεωμένες να προσαρμοστούν με τον κατώτατο μισθό. Επομένως, έχουμε τη δυνατότητα να προσαρμόσουμε τους ελέγχους μας, αντίστοιχα» σημείωσε ο κ. Κορφιάτης.

Παράλληλα, τόνισε ότι θα επιβάλλονται πρόστιμα σε όσους εργοδότες δεν εφαρμόζουν την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Σύμφωνα με τον κ. Κορφιάτη, οι κυρώσεις μπορούν να ξεκινήσουν από 6.000 ευρώ και, ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης και μία σειρά από άλλους παράγοντες, να κλιμακωθούν.

«Σκοπεύουμε να δράσουμε στοχευμένα και προγραμματισμένα. Κάνουμε μία συνολική προσπάθεια και θεσμική και ελεγκτική, ώστε να ξαναστήσουμε την εργασία στα πόδια της. Ωστόσο, χρειάζεται και η συμβολή των εργαζομένων» υπογράμμισε.

Μεταξύ άλλων, ο ειδικός γραμματέας του ΣΕΠΕ σημείωσε ότι η αδήλωτη εργασία στους κλάδους υψηλής παραβατικότητας διαμορφώθηκε στο 19%, το 2014, ενώ, το 2018, μειώθηκε στο 9% περίπου.

Tags
Back to top button