Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Έρχεται Αρμαγεδών στην Ελλάδα! Ανοίγουν τους φακέλους για όλα τα κοινοτικά κονδύλια στην Ελλάδα οι Βρυξέλλες

Το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ μπορεί να μονοπωλεί τα πρωτοσέλιδα, αλλά, ω του θαύματος, η πραγματική παράσταση παίζεται σε μεγαλύτερο σκηνικό – και με πιο ακριβό εισιτήριο. Οι Βρυξέλλες, που δεν δείχνουν να γοητεύονται από τις «δημιουργικές» μεθόδους του ελληνικού Δημοσίου, έχουν ανοίξει έναν φάκελο-μαμούθ, βάζοντας στο στόχαστρο τα κοινοτικά κονδύλια που ρέουν στη χώρα μας. Και, όπως φαίνεται, το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ο πρωταγωνιστής του νέου έργου, με 2 δισ. ευρώ να βρίσκονται υπό έρευνα και δέκα «τυχερές» εταιρείες να απολαμβάνουν την αποκλειστικότητα σε 101 από τους 110 διαγωνισμούς.

Οι Βρυξέλλες δεν εντυπωσιάστηκαν από το ελληνικό ταλέντο στην τέχνη της απευθείας ανάθεσης. Από τους 110 διαγωνισμούς που εξετάστηκαν, οι 101 είχαν έναν και μοναδικό «παίκτη» – ένα κατόρθωμα που θα ζήλευε και ο πιο επιδέξιος ταχυδακτυλουργός.

Οι δέκα εταιρείες, μεταξύ των οποίων οι τηλεπικοινωνιακοί γίγαντες Cosmote, Vodafone και Nova, καθώς και πέντε εταιρείες πληροφορικής και δύο συμβουλευτικές, φαίνεται να κέρδισαν την κούρσα χωρίς αντίπαλο, καρπώνοντας συμβάσεις για 600 έργα τεχνολογίας, αξίας τουλάχιστον 100.000 ευρώ το καθένα.

Οι Ουκρανοί έφαγαν τα μούτρα τους σε τέσσερις επιθέσεις διάσπασης των ρωσικών δυνάμεων σε Κούρσκ και Μπέλγκοροντ

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) και η Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού, με εφόδους στα γραφεία των εταιρειών, ψάχνουν τώρα να βρουν αν αυτό το μονοπώλιο ήταν απλώς... σύμπτωση ή μια καλοστημένη παράσταση.

ΟΠΕΚΕΠΕ: Η Πρώτη Πράξη του Δράματος

Εν τω μεταξύ, το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ παραμένει ο κακός πρωταγωνιστής. Η δικογραφία της Λάουρας Κοβέσι, με τις 3.000 σελίδες της, αποκαλύπτει έναν κόσμο ψευδών δηλώσεων βοσκοτόπων, εικονικών μισθώσεων σε περιοχές Natura και επιδοτήσεις που κατέληγαν σε... ονειροπόλους αγρότες, οι οποίοι δεν ήξεραν καν πού βρίσκονται τα χωράφια τους. Το «πάρτι» αυτό κόστισε ακριβά, με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για πρόστιμο που μπορεί να ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ, ενώ ήδη έχει επιβληθεί «διοικητικό» πρόστιμο 415 εκατ. ευρώ. Και ποιος πληρώνει; Μα φυσικά το κράτος – ή, για να είμαστε πιο ακριβείς, ο Έλληνας φορολογούμενος, που καλείται να καλύψει την κακοδιαχείριση, είτε υπήρξε δόλος είτε όχι.

Η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να σώσει την εικόνα της, επιχειρεί να μοιράσει τις ευθύνες σε όλες τις κυβερνήσεις από την εποχή του ’81, λες και η διαφθορά είναι κληρονομικό χαρακτηριστικό της ελληνικής πολιτικής σκηνής. Το Μαξίμου επιμένει ότι ο πρωθυπουργός «δεν ήξερε» – ούτε για τις επιδοτήσεις, ούτε για τις υποκλοπές, ούτε για τα Τέμπη. Προφανώς, η μόνη του έγνοια ήταν ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας και το Kids Wallet. Όταν ο Νίκος Ανδρουλάκης τόλμησε να στρέψει το δάχτυλο προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Παύλος Μαρινάκης έσπευσαν να υψώσουν ασπίδα, κατηγορώντας τον για... εξετάσεις σε υψηλούς προστάτες.

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, υπό την αδυσώπητη Λάουρα Κοβέσι, και ο ΟΟΣΑ καταγγέλλουν ένα διάτρητο σύστημα, όπου οι επιδοτήσεις κατέληγαν σε χέρια που δεν είχαν καμία σχέση με την αγροτική παραγωγή. Η κυβέρνηση υπόσχεται τώρα έναν νέο μηχανισμό ανάκτησης, με την ΑΑΔΕ και την Οικονομική Αστυνομία να κυνηγούν τα ΑΦΜ των «δικαιούχων». Όμως, η ιστορία διδάσκει ότι οι επιστροφές είναι σπάνιες – είτε γιατί οι οφειλέτες εξαφανίζονται, είτε γιατί... πεθαίνουν, είτε γιατί τα χρέη συμψηφίζονται με νέες επιδοτήσεις.

Προανακριτική ή Εξεταστική;

Το Παιχνίδι των ΕυθυνώνΤο ΠΑΣΟΚ ετοιμάζει αίτημα για προανακριτική επιτροπή, στοχεύοντας τους πρώην υπουργούς Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη, οι οποίοι, ωστόσο, δηλώνουν ότι δεν θα γίνουν τα εξιλαστήρια θύματα του σκανδάλου. Η κυβέρνηση εξετάζει δύο σενάρια: είτε να απορρίψει την προανακριτική και να προτείνει μια εξεταστική που θα καλύπτει όλες τις κυβερνήσεις από το ’81, είτε να δεχτεί την έρευνα μόνο για τον Αυγενάκη, αφήνοντας τον Βορίδη εκτός κάδρου. Στα έδρανα της ΝΔ, οι βουλευτές μουρμουρίζουν, αναρωτώμενοι «μέχρι πότε θα καθαρίζουμε εμείς για όλους;». Το ρήγμα είναι βουβό, αλλά η δυσαρέσκεια φουντώνει.

Ποιος Πληρώνει τον Λογαριασμό;

Το πάρτι των επιδοτήσεων και των απευθείας αναθέσεων φαίνεται να φτάνει στο τέλος του, αλλά ο λογαριασμός παραμένει ανοιχτός – και, όπως πάντα, ο Έλληνας φορολογούμενος είναι ο πιθανότερος που θα κληθεί να τον εξοφλήσει. Με την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία να σφίγγει τον κλοιό και τις Βρυξέλλες να παρακολουθούν κάθε κίνηση, το μόνο σίγουρο είναι ότι το σκάνδαλο αυτό δεν θα ξεχαστεί εύκολα. Όσο για τους «ευνοημένους», ίσως να απολαμβάνουν ακόμα το φραπέ τους, αλλά το καμπανάκι έχει χτυπήσει. Και χτυπάει δυνατά.

Tags
Back to top button