Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Ερντογάν για πυραύλους: «Έχουμε πάει από το 20% στο 80% και είμαστε κοντά στον στόχο μας και κανείς δεν θα τολμήσει να μας επιτεθεί»

51 Χρόνια από την Εισβολή: Η Κύπρος Επιμένει στη Μνήμη και τη Διεκδίκηση

Πενήντα ένα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και την επακόλουθη στρατιωτική κατοχή του 37% του νησιού, η Κυπριακή Δημοκρατία συνεχίζει να υπενθυμίζει τη διεθνή διάσταση του ζητήματος. Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε μήνυμά του για την επέτειο, υπογράμμισε ότι «οι σειρήνες της τραγωδίας ηχούν ακόμη», στέλνοντας σαφές μήνυμα ότι η Λευκωσία δεν αποδέχεται τετελεσμένα και δεν προτίθεται να συναινέσει σε λύση που παγιώνει τη διχοτόμηση.

Την ίδια στιγμή, η Άγκυρα και η ηγεσία των Τουρκοκυπρίων προχωρούν σε εορταστικές εκδηλώσεις στα κατεχόμενα, επιχειρώντας να εδραιώσουν την εικόνα της διχοτόμησης ως τετελεσμένο γεγονός στη διεθνή κοινή γνώμη.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επανέλαβε ότι η Τουρκία παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο, τον Χάρτη του ΟΗΕ και την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τόνισε ότι η μη λύση δεν αποτελεί λύση και ότι ο εθνικός στόχος παραμένει ο τερματισμός της κατοχής, η επιστροφή των προσφύγων και η επανένωση της πατρίδας.

Η Μιλιταριστική Στροφή της Τουρκίας και η «Γαλάζια Πατρίδα»

Η τουρκική κυβέρνηση, υπό τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνεχίζει να επενδύει σε μια στρατηγική στρατιωτικοποίησης, στο πλαίσιο της πολιτικής της «Γαλάζιας Πατρίδας». Η Άγκυρα ενισχύει την εγχώρια αμυντική της βιομηχανία, με στόχο την αυτάρκεια και την αποτροπή. Ο Ερντογάν δήλωσε ότι «έχουμε πάει από το 20% στο 80%· είμαστε κοντά στον στόχο μας και κανείς δεν θα τολμήσει καν να σκεφτεί να μας επιτεθεί».

Η ανάπτυξη του μαχητικού αεροσκάφους ΚΑΑΝ αποτελεί βασικό πυλώνα αυτής της στρατηγικής. Η παραγγελία έκτου πρωτοτύπου από την Προεδρία Αμυντικών Βιομηχανιών επιτρέπει την επιτάχυνση κρίσιμων δοκιμών, με στόχο τη μαζική παραγωγή και την ένταξή του στην Τουρκική Πολεμική Αεροπορία.

Δημόσια Στήριξη για Πυρηνικά Όπλα στην Τουρκία

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ινστιτούτου Research Istanbul, το 71% των Τούρκων πολιτών υποστηρίζει την απόκτηση πυρηνικών όπλων. Η έρευνα καταγράφει επίσης χαμηλή εμπιστοσύνη στο ΝΑΤΟ, με το 72% να δηλώνει ότι δεν πιστεύει πως η Συμμαχία θα προστατεύσει την Τουρκία σε περίπτωση επίθεσης.

Η Τουρκία, σαν συμβαλλόμενο μέρος της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων από το 1979, αντιμετωπίζει νομικούς περιορισμούς στην ανάπτυξη πυρηνικών. Οποιαδήποτε απόπειρα απόκτησης τέτοιων όπλων θα συνιστούσε παραβίαση του διεθνούς δικαίου και θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρές κυρώσεις και απομόνωση.

Η Τουρκική Παρουσία στη Συρία και η Αναδιάταξη Σχέσεων στην Ανατολική Μεσόγειο

Ο Τούρκος αναλυτής Φατίχ Τσεκιργκέ, σε άρθρο του στη Hurriyet, υποστηρίζει ότι η Τουρκία έχει καταφέρει να απομακρύνει τη ρωσική στρατιωτική παρουσία από τη Συρία, ειδικά από τη βάση της Λατάκειας. Παράλληλα, η κυβέρνηση του Αλ-Σαράα στη Συρία, αποστασιοποιημένη από Ρωσία και Ιράν, έχει συνάψει συμφωνίες με την Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν για τη μεταφορά φυσικού αερίου, ενώ έχει παραχωρήσει τη διαχείριση του λιμανιού της Ταρτούς στην εταιρεία DP World των ΗΑΕ.

Η εξέλιξη αυτή συνοδεύεται από την απομάκρυνση της οργάνωσης του Αλ-Σαράα από τη λίστα τρομοκρατικών οργανώσεων των ΗΠΑ και τη λήξη της συμφωνίας με τη ρωσική εταιρεία Stroytransgaz. Παράλληλα, η γαλλική CMA CGM ανέλαβε τη διαχείριση του λιμανιού της Λατάκειας, με την τουρκική Yıldırım Holding να κατέχει μερίδιο 24% στην εταιρεία.

Οι εξελίξεις αυτές ενισχύουν τη γεωπολιτική επιρροή της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, με τον Τσεκιργκέ να υποστηρίζει ότι η Άγκυρα δεν λειτουργεί πλέον απλώς ως «γέφυρα», αλλά ως διαμορφωτής των περιφερειακών εξελίξεων.

Tags
Back to top button