Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Fitch: Θετικές οι προοπτικές της Ελλάδας – Ρεκόρ πλεονάσματος και εντυπωσιακή μείωση χρέους

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch ανακοίνωσε την αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας σε «θετικές» από «σταθερές», διατηρώντας παράλληλα τη βαθμολογία στη βαθμίδα ΒΒΒ-, που αντιστοιχεί σε επενδυτική βαθμίδα.

O Fitch αποδίδει αυτή τη θετική μεταβολή σε τρεις κύριους παράγοντες: το υψηλό δημοσιονομικό πλεόνασμα, τη σημαντική μείωση του δημόσιου χρέους και το αξιόπιστο δημοσιονομικό πλαίσιο της χώρας. Δευτερεύοντες παράγοντες περιλαμβάνουν την ανθεκτική αναπτυξιακή δυναμική και τον περιορισμένο χρηματοδοτικό κίνδυνο.

Ισχυρές επιδόσεις στον προϋπολογισμό


Η Ελλάδα κατέγραψε το 2024 δημοσιονομικό πλεόνασμα 1,3% του ΑΕΠ, με το πρωτογενές πλεόνασμα να εκτοξεύεται στο 4,8%, ξεπερνώντας κατά πολύ τον κυβερνητικό στόχο του 1%. Αυτό αποτέλεσε μια εντυπωσιακή μεταστροφή από το έλλειμμα 1,4% το 2023, σύμφωνα με τη Fitch, και κατατάσσει την Ελλάδα πάνω από τον μέσο όρο των κρατών με βαθμολογία ΒΒΒ (3,7% έλλειμμα).

Το θετικό αποτέλεσμα αποδίδεται σε διαρθρωτικές βελτιώσεις, όπως η αποτελεσματικότερη είσπραξη φόρων και ο αυστηρός έλεγχος των δημοσίων δαπανών.

Σημαντική αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους


Το χρέος της γενικής κυβέρνησης μειώθηκε εντυπωσιακά κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες μέσα στο 2024, φτάνοντας στο 154% του ΑΕΠ. Αν και παραμένει υψηλό, έχει μειωθεί κατά 55 ποσοστιαίες μονάδες από το 2020, όταν είχε αγγίξει το 209%.

O Fitch επισημαίνει ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει τη μεγαλύτερη μείωση χρέους μετά την πανδημία μεταξύ των κρατών με επενδυτική βαθμίδα, ενώ διατηρεί ταμειακά αποθέματα ύψους 36 δισ. ευρώ, επαρκή για την κάλυψη των αναγκών αποπληρωμής για τα επόμενα τρία χρόνια.

 

Δημοσιονομική αξιοπιστία και σταθερότητα


Η έκθεση τονίζει ότι η Ελλάδα εφαρμόζει ένα συνετό και πλήρως εναρμονισμένο δημοσιονομικό πλαίσιο με τους νέους ευρωπαϊκούς κανόνες. Οι προβλέψεις για τις καθαρές πρωτογενείς δαπάνες αναθεωρήθηκαν πτωτικά στο 4,2% για το διάστημα 2024-2025, από 6,5%.

Η προσήλωση της κυβέρνησης σε συγκρατημένα ελλείμματα και συνεχή μείωση του χρέους θεωρείται από τη Fitch ιδιαίτερα αξιόπιστη, χάρη στο ιστορικό της περιόδου μετά την πανδημία.

Χαμηλοί δημοσιονομικοί και χρηματοδοτικοί κίνδυνοι


Παρά τις κοινωνικές αντιδράσεις για την καθυστέρηση στην απονομή ευθυνών για το σιδηροδρομικό δυστύχημα του 2023, η κυβέρνηση διατηρεί τη στήριξη της κοινής γνώμης, γεγονός που περιορίζει την πίεση για σπάταλες πολιτικές. Παράλληλα, το χαμηλό επιτόκιο χρέους (περίπου 1,5%) και η μακρά μέση διάρκεια δανεισμού (19 έτη) θωρακίζουν την ελληνική οικονομία από εξωτερικές αναταράξεις.

Σταθερή αναπτυξιακή πορεία


Το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,3% το 2024, χάρη στη ζωηρή εγχώρια ζήτηση, την ενίσχυση των επενδύσεων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, και την ανάκαμψη της απασχόλησης. Η Fitch προβλέπει ότι η ανάπτυξη θα διατηρηθεί άνω του 2% το 2025 και το 2026, σε αντίθεση με την πρόβλεψη μόλις 0,4% για την ευρωζώνη.

Σχετικές ειδήσεις

Tags
Back to top button