Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Φορολογικοί «παράδεισοι» στην Ευρώπη: Οι 12 κορυφαίες χώρες για επιχειρήσεις και επενδυτές

Η αλήθεια είναι ότι το να ζεις στην Ευρώπη και να πληρώνεις χαμηλούς φόρους εισοδήματος δεν είναι εύκολο.

Ωστόσο, είναι εφικτό και δεν χρειάζεται καν να ζήσεις σαν ψηφιακός νομάς για να το πετύχεις.

Ενώ ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία, θα είναι πάντα απαγορευμένες για όσους αναζητούν εξαιρετικό φορολογικό σχεδιασμό, υπάρχου 12 χώρες της ευρωζώνης  οι οποίες αποτελούν εναλλακτικές λύσεις με χαμηλή φορολογία.

1. Ανδόρα: Χαρούμενη χώρα με χαμηλή φορολογία στα Πυρηναία Όρη

Η πίεση από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) ώθησε την Ανδόρα να εφαρμόσει τον πρώτο της φόρο εισοδήματος το 2015. Ωστόσο, η Ανδόρα παραμένει μια χώρα με χαμηλή φορολογία, σε βολική τοποθεσία μεταξύ της Ισπανίας και της Γαλλίας, που έχουν υψηλή φορολογία.

Γνωστή ως προορισμός για αφορολόγητες αγορές, η Ανδόρα είναι μια ειδυλλιακή ορεινή χώρα που προσφέρει άδειες διαμονής σε επενδυτές και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων. Έχει τοποθετηθεί έτσι ώστε να προσελκύει άτομα με πιο μέσο εισόδημα από αυτά που προσελκύουν άλλες χώρες με χαμηλή φορολογία, όπως το Μονακό.

Η Ανδόρα είναι ένας ιδανικός προορισμός για άτομα με κεφαλαιακά κέρδη ή γενεακό πλούτο, καθώς δεν έχει φόρο περιουσίας, φόρο δωρεών ή φόρο κληρονομιάς.

Ο μόνος φόρος κεφαλαιακών κερδών επιβάλλεται στις περισσότερες πωλήσεις ακινήτων. Ο φόρος εισοδήματος έχει μια γενναιόδωρη απαλλαγή 24.000 ευρώ και φτάνει το ανώτατο φορολογικό συντελεστή 10% μόνο μετά τα 40.000 ευρώ.

 

Εκτός αν είστε καταξιωμένος στον τομέα σας, υπάρχουν διάφορες κατηγορίες μέσω των οποίων μπορείτε να αποκτήσετε φορολογική κατοικία, όπως η πραγματοποίηση μιας επένδυσης ή η ίδρυση μιας εταιρείας.

Θα πρέπει να δεσμευτείτε να περνάτε 90 ημέρες το χρόνο ως φορολογικός κάτοικος της Ανδόρας, να νοικιάζετε ή να διαθέτετε ακίνητη περιουσία, να διατηρείτε ομόλογα και να έχετε ασφάλιση υγείας. Πολλοί φορολογικοί κάτοικοι απαλλάσσονται από την καταβολή των ήδη χαμηλών φόρων, ανάλογα με τον τρόπο απόκτησης του εισοδήματός τους.

Η επιλογή της ίδρυσης εταιρείας απαιτεί πολύ λιγότερο αρχικό κεφάλαιο – μια κατάθεση 50.000 ευρώ. Ωστόσο, πρέπει να διαχειρίζεστε πραγματικά μια επιχείρηση, πράγμα που σημαίνει ότι η διαμονή στην Ανδόρα πρέπει να αποτελεί μέρος της συνολικής εταιρικής και φορολογικής στρατηγικής σας.

2. Ουγγαρία: Οι χαμηλότεροι συντελεστές φόρου εταιρειών στην Ευρώπη

Η Ουγγαρία έχει φόρο εισοδήματος μόλις 15%.

 

Η Ουγγαρία έχει έναν τυπικό συντελεστή φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων μόλις 15% και έναν συντελεστή φόρου εταιρειών 9%, γεγονός που την καθιστά μία από τις πιο λογικές και φιλικές επιλογές.

Τα μερίσματα, τα κεφαλαιακά κέρδη και οι τόκοι φορολογούνται με σταθερό συντελεστή 15%, με μέγιστη ετήσια κοινωνική εισφορά περίπου 2.000 ευρώ.

Για να θεωρηθείτε φορολογικός κάτοικος, πρέπει είτε να διαμένετε στην Ουγγαρία για 183 ή περισσότερες ημέρες εντός ενός ημερολογιακού έτους είτε να έχετε μόνιμη κατοικία εκεί.

Εναλλακτικά, το κέντρο των συμφερόντων σας πρέπει να βρίσκεται στο έδαφος της χώρας, εάν έχετε περισσότερες από μία κατοικίες σε διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ουγγαρίας.

Παρόλο που η Ουγγαρία προσφέρει χαμηλό εταιρικό φόρο και λογικό φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, είναι λιγότερο φιλική προς τους μετανάστες σε σύγκριση με πολλά άλλα κράτη μέλη της ΕΕ.

3. Βουλγαρία: Ο δεύτερος χαμηλότερος φόρος εταιρειών στην Ευρώπη

Ο συντελεστής φόρου εταιρειών στη Βουλγαρία είναι επίσης 10%, ο δεύτερος χαμηλότερος συντελεστής φόρου εταιρειών στην ΕΕ.

Ο συντελεστής φόρου εταιρειών στη Βουλγαρία είναι 10% , ο δεύτερος χαμηλότερος συντελεστής φόρου εταιρειών στην ΕΕ μετά την Ουγγαρία. Αυτή η χώρα της Ανατολικής Ευρώπης έχει επίσης συνάψει φορολογικές συμβάσεις με πολλές χώρες, οι οποίες θα μπορούσαν να επιτρέψουν ειδική φορολογική μεταχείριση για ορισμένους διεθνείς επιχειρηματίες.

Για να αποκτήσετε προσωρινή ή μόνιμη διαμονή στη Βουλγαρία, έχετε διάφορες επιλογές, όπως:

  • Επένδυση τουλάχιστον 312.000 ευρώ σε ακίνητα
  • Ίδρυση εταιρείας και επένδυση περίπου 256.000 ευρώ
  • Επένδυση περίπου 3.068.000 ευρώ σε μια βουλγαρική επιχείρηση (της οποίας οι μετοχές δεν διαπραγματεύονται σε ρυθμιζόμενη αγορά).

Το φορολογικό σύστημα της Βουλγαρίας είναι απλό: ζείτε εκεί και πληρώνετε φόρους μόλις 10%.

Μπορείτε να γίνετε φορολογικός κάτοικος της Βουλγαρίας είτε ζώντας εκεί για τουλάχιστον 183 ημέρες το χρόνο είτε αποδεικνύοντας στην εφορία ότι η Βουλγαρία είναι το «κέντρο της ζωής» σας.

4. Τσεχία: Διαμονή στην Πράγα με τεράστια φορολογικά πλεονεκτήματα

Παρά το γεγονός ότι είναι ένας από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς στην Ευρώπη, η Πράγα έχει ένα από τα φθηνότερα κόστη διαβίωσης στην Κεντρική Ευρώπη.

Η Τσεχική Δημοκρατία συχνά αγνοείται ως χώρα με χαμηλή φορολογία, παρά τα απλοποιημένα ποσοστά φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και εταιρειών, τα οποία είναι από τα πιο λογικά στην Ευρώπη.

Η Τσεχική Δημοκρατία αποτελεί από καιρό ελκυστικό προορισμό μετεγκατάστασης για αλλοδαπούς. Η Πράγα, ειδικότερα, εμφανίζεται τακτικά στις λίστες με τις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις.

Ως επιλογή διαμονής με χαμηλή φορολογία, η Τσεχική Δημοκρατία είναι η πιο κατάλληλη για τους πολίτες της ΕΕ.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι αυτοαπασχολούμενοι Ευρωπαίοι μπορούν όχι μόνο να επωφεληθούν από έναν ενιαίο φορολογικό συντελεστή 15%, αλλά και να εφαρμόσουν μια εφάπαξ έκπτωση φόρου αντί των πραγματικών δαπανών.

Για τους περισσότερους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, το εφάπαξ ποσό μπορεί να μειώσει τον ενιαίο φόρο κατά 40% ή 60%, αφήνοντας έναν πραγματικό φορολογικό συντελεστή 6% έως 9% για τους αυτοαπασχολούμενους επιχειρηματίες.

5. Γεωργία: Ζήστε χωρίς φόρους με μια πολύ μικρή επιχείρηση

Η Γεωργία έχει ένα ποικιλόμορφο τουριστικό τοπίο. Για παράδειγμα, η Μτσχέτα της Γεωργίας φιλοξενεί ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Αν και η Γεωργία δεν βρίσκεται στο κέντρο της Ευρώπης, η θέση της στον Καύκασο την τοποθετεί ακριβώς μεταξύ της Ανατολικής Ευρώπης και της Ασίας.

Όλα τα προσωπικά εισοδήματα υπόκεινται σε ενιαίο φορολογικό συντελεστή 20% στη Γεωργία.

Ωστόσο, βάσει ενός ειδικού φορολογικού καθεστώτος, όσοι έχουν ετήσιο κύκλο εργασιών κάτω των 30.000 γεωργιανών λαρί (GEL), (περίπου 11.000 δολάρια ΗΠΑ) και είναι εγγεγραμμένοι ως μικροεπιχειρήσεις χωρίς υπαλλήλους δεν φορολογούνται για τα εισοδήματα από τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες.

Δεν πληρούν όλες οι επιχειρηματικές δραστηριότητες τις προϋποθέσεις για αυτό, αλλά αν η δική σας πληροί τις προϋποθέσεις, μπορείτε να υποβάλετε αίτηση για πιστοποιητικό μικρής επιχείρησης και να πληρώνετε 1% του εισοδήματος.

Αν υπερβείτε το όριο των 500.000 GEL, μπορείτε να διεκδικήσετε το καθεστώς της μικρής επιχείρησης αν παραμείνετε εντός του ορίου εισοδήματος για δύο συνεχόμενα έτη. Επιπλέον, οι κάτοικοι εδώ δεν φορολογούνται για το παγκόσμιο εισόδημά τους, το οποίο περιλαμβάνει το εγχώριο και το διεθνές.

6. Γιβραλτάρ: Βρετανικό έδαφος με χαμηλή φορολογία

Το Γιβραλτάρ προσφέρει βίζες διαμονής σε πλούσιους επενδυτές που είναι διατεθειμένοι να πληρώνουν έναν ετήσιο κατ’ αποκοπή φόρο.

Το Γιβραλτάρ είναι μια δημοφιλής επιλογή για Βρετανούς πολίτες που αναζητούν μια κατοικία με χαμηλή φορολογία, αλλά δεν είναι ανοιχτό μόνο στους Βρετανούς – τα φορολογικά οφέλη του Γιβραλτάρ είναι διαθέσιμα σε όλους.

Χτισμένο στο νότιο άκρο της Ιβηρικής Χερσονήσου, συνορεύοντας με την Ισπανία στα βόρεια, το Γιβραλτάρ είναι βρετανικό υπερπόντιο έδαφος, πράγμα που σημαίνει ότι, ως κυρίαρχο κράτος, μπορεί να καθορίζει τη δική του φορολογική πολιτική.

Το Γιβραλτάρ έχει ένα παράξενα προοδευτικό αλλά και οπισθοδρομικό σύστημα φόρου εισοδήματος, με συντελεστές στο σύστημα που βασίζεται στο ακαθάριστο εισόδημα (GIBS) που κυμαίνονται από 6% έως 28%.

Υπάρχουν δύο τρόποι για να γίνετε κάτοικος του Γιβραλτάρ: να ιδρύσετε μια εταιρεία ή να αποδείξετε ότι διαθέτετε υψηλή καθαρή περιουσία. Όπως συμβαίνει συνήθως με αυτά τα προγράμματα, είναι ευκολότερο για τους επιχειρηματίες να πληρούν τις προϋποθέσεις ιδρύοντας μια εταιρεία, αλλά για τους περισσότερους είναι ευκολότερο να αποδείξουν την περιουσία τους μακροπρόθεσμα.

7. Μάλτα: Προγράμματα διαμονής με ελάχιστους φόρους

Το μικρό νησιωτικό κράτος της Μάλτας είναι μέλος τόσο της Ζώνης Σένγκεν όσο και της ΕΕ και έχει αναπτύξει μερικά από τα πιο φιλικά προς τους φορολογούμενους προγράμματα της ΕΕ.

Αυτά είναι κατάλληλα τόσο για φυσικά πρόσωπα με φορολογική κατοικία όσο και για εταιρείες, με συντελεστές φόρου εταιρειών που φτάνουν έως και 5% για μη κατοίκους εταιρείες.

Η Μάλτα προσφέρει δύο διαφορετικές επιλογές φορολογικής κατοικίας:

  • Το Πρόγραμμα Παγκόσμιας Κατοικίας (GRP)
  • Φορολογική κατοικία χωρίς μόνιμη κατοικία.

Ως μη κατοικούν φορολογικός κάτοικος της Μάλτας, πληρώνετε φόρο μόνο για τα εισοδήματα που αποκτάτε ή μεταφέρετε εκεί.

Άλλα εισοδήματα, συμπεριλαμβανομένων των συντάξεων, μπορούν να φορολογηθούν μία φορά με έναν ενιαίο συντελεστή 15% χάρη στο δίκτυο φορολογικών συμβάσεων της Μάλτας.

Το κόστος διατήρησης της φορολογικής κατοικίας στη Μάλτα είναι ένας ενιαίος «ελάχιστος φόρος» 15.000 ευρώ που καταβάλλεται κάθε χρόνο. Με τον κατάλληλο προγραμματισμό, αυτός θα πρέπει να είναι και ο μέγιστος φόρος.

8. Μονακό: 0% φόρος εισοδήματος στην καρδιά της Ευρώπης

Το Μονακό δεν έχει κανένα φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Αν και το Μονακό δεν είναι πλήρες μέλος της ΕΕ, συμμετέχει de facto στην περιοχή Σένγκεν χωρίς σύνορα, προσφέροντας εξαιρετικές ταξιδιωτικές ευκαιρίες.

Η αποκλειστικότητα της χώρας και η γειτνίασή της με τη Γαλλία και την υπόλοιπη Ευρώπη την καθιστούν πιο επιθυμητή φορολογική κατοικία από άλλες απομονωμένες χώρες με μηδενική φορολογία .

Ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων στο Μονακό παραμένει στο 0%, ενώ ο φόρος εισοδήματος εταιρειών έχει πλέον καθοριστεί στο 25%.

Ωστόσο, η φορολογική κατοικία στο Μονακό προορίζεται μόνο για τους πλουσιότερους επιχειρηματίες και επενδυτές. Θα χρειαστείτε τουλάχιστον 500.000 ευρώ σε τραπεζική κατάθεση και αγορά (ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, ενοικίαση) ακινήτου εκεί.

Είναι επίσης προορισμένη για όσους επιθυμούν πραγματικά να ζήσουν εκεί: οι φορολογικοί κάτοικοι πρέπει να διαμένουν 183 ημέρες το χρόνο για τα πρώτα εννέα χρόνια, οπότε μπορούν να αποκτήσουν μόνιμη κατοικία.

9. Μαυροβούνιο: 9 – 15% φορολογικοί συντελεστές στον παράδεισο

Το Μαυροβούνιο έχει χαμηλούς εταιρικούς φόρους και είναι μία από τις λιγότερο ακριβές χώρες της Ευρώπης για να ιδρύσετε μια εταιρεία.

Το Μαυροβούνιο διαθέτει έναν από τους χαμηλότερους συντελεστές φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και εταιρειών στην Ευρώπη, με προοδευτικούς συντελεστές από 9 έως 15%.

Η χώρα επιτρέπει στους αλλοδαπούς που αγοράζουν κατοικία να αποκτήσουν προσωρινή διαμονή, η οποία

Αν και το Μαυροβούνιο δεν είναι χώρα με μηδενική φορολογία για τους μόνιμους κατοίκους, αποτελεί μια πολύ ελκυστική βάση, κυρίως για Ευρωπαίους που αναζητούν μια νόμιμη κατοικία με χαμηλή φορολογία.

10. Πορτογαλία: 20% ενιαίος φόρος για αλλοδαπούς επαγγελματίες

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν συνδέουν την Πορτογαλία με χαμηλή φορολογία. Στις περισσότερες περιπτώσεις, έχουν δίκιο. Η Πορτογαλία δεν είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή από φορολογική άποψη για τον μέσο κάτοικο. Οι φόροι της χώρας κυμαίνονται από 13,25% έως 48% επί του προσωπικού εισοδήματος.

Τα βασικά χαρακτηριστικά της περιλαμβάνουν έναν ενιαίο φορολογικό συντελεστή 20% επί των επαγγελματικών εισοδημάτων που αποκτώνται στην Πορτογαλία και μια ευρεία απαλλαγή για τα περισσότερα εισοδήματα που προέρχονται από το εξωτερικό, υπό την προϋπόθεση ότι μπορούν να φορολογηθούν στη χώρα προέλευσης βάσει συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας (DTA).

11. Ελβετία: Φορολογία κατ’ αποκοπή

Αν και η Ελβετία δεν είναι φθηνή χώρα για να ζήσει κανείς, έχει ένα από τα υψηλότερα επίπεδα διαβίωσης στον κόσμο και ο μέγιστος συντελεστής φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων είναι μόνο 11,5% .

Η ελβετική υπηκοότητα προσφέρει μια αίσθηση νομιμότητας που πολλές άλλες χώρες με χαμηλή φορολογία δεν μπορούν να προσφέρουν, με δύο επιλογές.

Η πρώτη είναι να ιδρύσετε μια νέα εταιρεία στην Ελβετία και να προσλάβετε τοπικούς υπαλλήλους. Η εταιρεία αυτή θα καταβάλλει φόρο εισοδήματος εταιρειών ανάλογα με το καντόνι (περιοχή) στο οποίο έχει συσταθεί, ενώ ο διευθυντής της θα καταβάλλει ελβετικό φόρο εισοδήματος.

Η άλλη, πιο συνηθισμένη και χαμηλότερη, μέθοδος φορολόγησης είναι η κατ’ αποκοπή φορολόγηση, γνωστή και ως «φορολόγηση βάσει δαπανών». Σύμφωνα με αυτή τη μέθοδο, μια οικογένεια μπορεί να μετακομίσει στην Ελβετία και να καταβάλλει έναν ετήσιο φόρο κατ’ αποκοπή με βάση το κόστος διαβίωσής της και όχι το πραγματικό εισόδημά της.

Η αξιοποίηση της κατ’ αποκοπή φορολογίας σημαίνει ότι δεν μπορείτε να ζήσετε στη Ζυρίχη (το καντόνι αυτό κατάργησε την επιλογή αυτή το 2010).

12. Ηνωμένο Βασίλειο: Πληρώστε λιγότερα με το καθεστώς φορολογικής μη κατοικίας

Το Ηνωμένο Βασίλειο απέχει πολύ από το να είναι φορολογικός παράδεισος, αλλά υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις από τον κανόνα όσον αφορά τους φορολογικούς συντελεστές, τις οποίες μπορείτε να εκμεταλλευτείτε εάν είστε πλούσιος επιχειρηματίας.

Όπως και η Πορτογαλία, το Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ) δεν είναι ακριβώς ένας φορολογικός παράδεισος για όλους, αλλά – τουλάχιστον μέχρι τώρα – ήταν για μια επιλεγμένη ομάδα πλούσιων ατόμων.

Εκμεταλλευόμενοι τη διαφορά μεταξύ κατοικίας και διαμονής, συγκεκριμένοι αλλοδαποί πολίτες μπορούν να ζουν στο Λονδίνο και να πληρώνουν ετήσιο φόρο.

Αυτό το σύστημα μη κατοίκων έχει αποκτήσει μεγάλη δημοσιότητα χάρη στους δισεκατομμυριούχους της Μέσης Ανατολής και της Ρωσίας που έχουν εγκατασταθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, αρνούμενοι όμως ότι διευθύνουν τις επιχειρήσεις τους από εκεί.

Επειδή τα εισοδήματά τους προέρχονται από πηγές του εξωτερικού, δικαιούνται να φορολογούνται με βάση τις εμβάσματα, δηλαδή διατηρώντας τα εισοδήματά τους εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπόκεινται σε φορολογία.

Η απόκτηση του καθεστώτος μη κατοίκου στο Ηνωμένο Βασίλειο απαιτεί σημαντική επένδυση, αλλά τα φορολογικά οφέλη συνήθως υπερτερούν των αρχικών δαπανών.

Ωστόσο, το παιχνίδι τελείωσε για τους μη κατοίκους στη Βρετανία. Φαίνεται ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πρόκειται να θέσει τέλος σε μια παράδοση δύο και πλέον αιώνων.

Η κυβέρνηση των Εργατικών έχει δεσμευτεί να μεταρρυθμίσει τους κανόνες του Ηνωμένου Βασιλείου για τους μη κατοίκους, καταργώντας σχεδόν όλα τα φορολογικά προνόμια που ισχύουν για τους πλούσιους αλλοδαπούς που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, με ισχύ από τον Απρίλιο του 2025.

Tags
Back to top button