Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Κατάπαυση Πυρός 60 Ημερών; Νεκροί, Όμηροι και Ελπίδες για εκεχειρία!

Η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας, κρίσιμη για περισσότερους από 2 εκατομμύρια κατοίκους της πολιορκημένης Λωρίδας της Γάζας, βρίσκεται στο επίκεντρο των δύσκολων έμμεσων διαπραγματεύσεων που διεξάγονται στο Κατάρ, σύμφωνα με τη Χαμάς.

Από τα τέλη Μαΐου, σχεδόν 800 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους περιμένοντας βοήθεια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Μόνο την Παρασκευή, πυρά κοντά σε σημείο διανομής τροφίμων προκάλεσαν νέες απώλειες, ενώ ο ισραηλινός στρατός δήλωσε πως έχει «αντλήσει διδάγματα» από τα αιματηρά περιστατικά.

Οι διαπραγματεύσεις στο Κατάρ στοχεύουν σε νέα συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, μετά από 21 μήνες πολέμου, με την ελπίδα να ανοίξει ο δρόμος για οριστική λήξη της σύρραξης.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου εξέφρασε την ελπίδα για συμφωνία 60 ημερών, που θα περιλαμβάνει την απελευθέρωση 10 από τους 22 ομήρους που εκτιμάται ότι παραμένουν ζωντανοί στη Γάζα. Δήλωσε επίσης πρόθυμος να διαπραγματευτεί μόνιμη κατάπαυση του πυρός, υπό την προϋπόθεση αποστρατιωτικοποίησης της Γάζας, παράδοσης των όπλων από τη Χαμάς και αποχώρησής της από τη διακυβέρνηση του θύλακα.

Από την πλευρά της, η Χαμάς ζητά πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων, εγγυήσεις για μόνιμη κατάπαυση του πυρός και επιστροφή της διανομής βοήθειας στον ΟΗΕ και σε διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Από τις 26 Μαΐου, η διανομή βοήθειας έχει ανατεθεί στο Ανθρωπιστικό Ίδρυμα για τη Γάζα (GHF), έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που υποστηρίζεται από τις κυβερνήσεις ΗΠΑ και Ισραήλ. Ο ΟΗΕ και μεγάλες ανθρωπιστικές οργανώσεις αρνούνται να συνεργαστούν με το GHF, κατηγορώντας το για στρατιωτική εμπλοκή και παραβίαση ανθρωπιστικών αρχών.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κατέγραψε 798 θανάτους μεταξύ 27 Μαΐου και 7 Ιουλίου, εκ των οποίων οι 615 σημειώθηκαν κοντά σε εγκαταστάσεις του GHF. Οι περισσότεροι τραυματισμοί προκλήθηκαν από σφαίρες.

Ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι άνοιξε πυρ κατά «υπόπτων» που αποτελούσαν απειλή κοντά σε σημεία διανομής, ενώ διαβεβαιώνει ότι έχουν δοθεί νέες εντολές στις δυνάμεις του μετά από εσωτερικές έρευνες.

Την Παρασκευή, η πολιτική προστασία της Γάζας ανέφερε 45 νεκρούς από ισραηλινές επιχειρήσεις. Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε την εξάρθρωση «τρομοκρατικού πυρήνα» στη Χαν Γιούνις, κατάσχοντας όπλα και καταστρέφοντας υπόγεια σήραγγα μήκους ενός χιλιομέτρου.

Η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά δύσκολη, με συνεχείς βομβαρδισμούς, αεροπορικές επιδρομές και καταστροφή καταυλισμών και αγροτικών περιοχών. Εκτοπισμένοι στην περιοχή Αλ Μασλάχ αναζητούν τα υπάρχοντά τους μέσα στα ερείπια, ενώ μαρτυρίες κάνουν λόγο για επιθέσεις αρμάτων μάχης σε κατοικημένες περιοχές.

Η Χαμάς δήλωσε την Τετάρτη έτοιμη να απελευθερώσει 10 ομήρους, εφόσον συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός. Από τους 251 ομήρους που απήχθησαν στις 7 Οκτωβρίου 2023, 49 παραμένουν στη Γάζα, με 27 εξ αυτών να έχουν κηρυχθεί νεκροί από το Ισραήλ.

Ο Νετανιάχου, ολοκληρώνοντας επίσκεψη στην Ουάσιγκτον, δήλωσε στο δίκτυο Newsmax:

Η επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023 προκάλεσε τον θάνατο 1.219 ανθρώπων στο Ισραήλ, κυρίως αμάχων. Από τότε, τουλάχιστον 57.823 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, αριθμός που ο ΟΗΕ θεωρεί αξιόπιστο.

 

Tags
Back to top button