Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Λωρίδα της Γάζας: Το Ισραήλ βάζει εμπόδια στη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας

Έναν μήνα και πλέον αφού απαγόρευσε τη 2η Μαρτίου την είσοδο οποιασδήποτε ανθρωπιστικής βοήθειας, η κυβέρνηση του Ισραήλ ανακοίνωσε την είσοδο 93 φορτηγών του ΟΗΕ με τρόφιμα στην πολιορκημένη κι ερειπωμένη Λωρίδα της Γάζας, εν μέσω του πολέμου που διανύει τον 20o μήνα του.

Όπως κατήγγειλε ο ΟΗΕ παρά το γεγονός ότι φορτηγά πέρασαν στην παλαιστινιακή πλευρά του περάσματος Κερέμ Σαλόμ, μέχρι στιγμής δεν έχει διανεμηθεί βοήθεια. Ο εκπρόσωπός του, Στεφάν Ντουζαρίκ, δήλωσε ότι μια ομάδα «περίμενε αρκετές ώρες» για να τους επιτρέψει το Ισραήλ να έχουν πρόσβαση στην περιοχή, αλλά «δυστυχώς, δεν μπόρεσαν να φέρουν αυτές τις προμήθειες στην αποθήκη μας».

Ο Ντουζαρίκ δήλωσε ότι η επιχείρηση παροχής βοήθειας έγινε «περίπλοκη» καθώς το Ισραήλ απαίτησε από τον ΟΗΕ να «ξεφορτώσει προμήθειες στην παλαιστινιακή πλευρά του περάσματος Κερέμ Σαλόμ και να τις ξαναφορτώσει ξεχωριστά μόλις εξασφαλίσουν την πρόσβαση των ομάδων μας από το εσωτερικό της Λωρίδας της Γάζας».

Αν και χαρακτήρισε την άφιξη της ανθρωπιστικής βοήθειας μια θετική εξέλιξη, την περιέγραψε ως «μια σταγόνα στον ωκεανό από αυτό που χρειάζεται». Οι οργανισμοί του ΟΗΕ εκτιμούν ότι απαιτούνται 600 φορτηγά την ημέρα για να ξεκινήσει η αντιμετώπιση της χρόνιας ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα.

Ακόμα και αν αυτή η βοήθεια διανεμηθεί τόσο ο ΟΗΕ, που έχει προειδοποιήσει ότι 14.000 μωρά κινδυνεύουν να πεθάνουν από ώρα σε ώρα, όσο και οι Παλαιστίνιοι δηλώνουν ότι δεν επαρκεί.

«Θέλουμε τις ζωές μας πίσω» λένε οι Παλαιστίνιοι

«Ακόμα και το μέγεθος της βοήθειας για το οποίο μιλάνε και για το οποίο ακούμε δεν είναι αρκετό για κανέναν. Δεν είναι αρκετό ούτε για μια ομάδα ανθρώπων. Οι άνθρωποι θα τσακώνονταν γι' αυτό, ακόμα κι αν ερχόταν, οι άνθρωποι θα τσακώνονταν γι' αυτό», είπε μια ηλικιωμένη γυναίκα στην πόλη της Γάζας.

«Δεν αντέχουμε αυτό που συμβαίνει. Έχουμε βαρεθεί. Θέλουμε να επιστρέψουμε στις πόλεις μας, στα σπίτια μας και στις ζωές μας. Θέλουμε η ζωή να επανέλθει στην κανονικότητα όπως ήταν πριν», πρόσθεσε.

Μητσοτάκης από ΟΗΕ: «Δεσμεύομαι ότι η Ελλάδα θα παραμείνει φύλακας της ελεύθερης ναυσιπλοΐας»

Ένας Παλαιστίνιος στην πόλη της Γάζας είπε ότι το Ισραήλ προσπαθεί να εξαπατήσει τον κόσμο λέγοντας ότι φορτηγά βοήθειας εισέρχονται στη Γάζα. «Αυτό δεν είναι χρήσιμο για τους ανθρώπους που βρίσκονται μέσα», τόνισε.

«Οι εκτοπισμένοι σε αυτές τις περιοχές χρειάζονται όλοι φαγητό και υποσιτίζονται. Όταν πηγαίνουμε παιδιά στα νοσοκομεία, οι γιατροί λένε πάντα ότι αυτό το άτομο υποσιτίζεται και ότι χρειάζονται βιταμίνες, φαγητό και νερό», κατέληξε.

«Δυο εκατομμύρια άνθρωποι λιμοκτονούν» στη Λωρίδα της Γάζας ενώ «τόνοι τροφίμων» παραμένουν «στα σύνορα», στηλίτευσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας

Μπροστά στην καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση και την κλιμάκωση των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στον θύλακα, αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις λαμβάνουν πρωτοβουλίες για να ασκήσουν πίεση προς το Ισραήλ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε γνωστό θα αρχίσει διαδικασία επανεξέτασης της συμφωνίας σύνδεσης που έχει υπογράψει με το Ισραήλ, η οποία είναι σε ισχύ από το 2000. Η απόφαση αυτή υποστηρίχθηκε από 17 κράτη μέλη, σύμφωνα με το Παρίσι.

Η Βρετανία από την πλευρά της ανακοίνωσε πως αναστέλλει τις διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ για τη σύναψη συμφωνίας για το ελεύθερο εμπόριο.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο, η χώρα του οποίου είναι ο κυριότερος σύμμαχος του Ισραήλ σε διεθνές επίπεδο, δήλωσε «ευτυχής» που διαπιστώνει πως «η βοήθεια ξανάρχισε να εισέρχεται» στη Λωρίδα της Γάζας, παρότι αναγνώρισε πως η ποσότητα δεν επαρκεί.

Οργή από την κυβέρνηση Νετανιάχου

Αντιδρώντας στην ανακοίνωση του Λονδίνου, το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών τόνισε πως «εξωτερικές πιέσεις δεν θα εκτρέψουν το Ισραήλ από τον δρόμο της υπεράσπισης της ύπαρξής του και της ασφάλειάς του».

Όσο για την ανακοίνωση της κυρίας Κάλας, «αντανακλά πλήρη παρανόηση της περίπλοκης πραγματικότητας με την οποία είναι αντιμέτωπο το Ισραήλ» και «ενθαρρύνει τη Χαμάς», ανέφερε αργά το βράδυ της Τρίτης (20/5) εκπρόσωπος της ισραηλινής διπλωματίας.

Η έφοδος της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου 2023 στοίχισε τη ζωή 1.218 ανθρώπων στην ισραηλινή πλευρά, στην πλειονότητά τους αμάχων οδηγώντας σε σκληρά ισραηλινά αντίποινα συμπεριλαμβνομένου και του «παγώματος» διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας. Από τους 251 ανθρώπους που είχαν απαχθεί, απομένουν 57 στα χέρια παλαιστινιακών ένοπλων οργανώσεων στη Γάζα, εκ των οποίων όμως 34 έχουν κηρυχτεί νεκροί από τον ισραηλινό στρατό.

Οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις αντιποίνων ευρείας κλίμακας έκτοτε έχουν στοιχίσει τη ζωή τουλάχιστον 53.573 ανθρώπων στη Λωρίδα της Γάζας, στην πλειονότητά τους αμάχων, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα του υπουργείου Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς στον παλαιστινιακό θύλακο, τα οποία χαρακτηρίζονται αξιόπιστα από τον ΟΗΕ.

Tags
Back to top button