Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Ο αφοπλισμός του PKK αναδιαμορφώνει τις σχέσεις Τουρκίας με Συρία-Ιράκ- Αρνητικές οι συνέπειες για την Ελλάδα

Η συμφωνία της Τουρκίας με το PKK για αφοπλισμό του εκτός από το προφανές, ότι  δηλαδή αποτελεί άκρως θετική εξέλιξη για τους "γείτονες", σηματοδοτεί την έναρξη βελτίωσης των σχέσεων της Άγκυρας με Βαγδάτη και Δαμασκό, αφού η τρομοκρατική οργάνωση δρούσε ή εύρισκε καταφύγιο στα εδάφη των υπόψιν χωρών.

, ενώ θα επέλθει ηρεμία   στο εσωτερικό της Τουρκίας.

Συνομιλίες Ερντογάν με Ιράκ-Συρία για τον αφοπλισμό του

Ερντογάν: «Δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία για εκεχειρία Ρωσίας - Ουκρανίας» – Χαιρετίζει τη διάλυση του PKK

Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης Rudaw με έδρα το Ερμπίλ στο Ιράκ, «ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε το Σάββατο ότι η χώρα του διεξάγει συνομιλίες με τους γείτονές της για τον αφοπλισμό του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK)».

Αυτή είναι μια σημαντική εξέλιξη και μία από τις επιπτώσεις της απόφασης του PKK να τερματίσει τη σύγκρουσή του με την Τουρκία.

Το PKK δήλωσε την περασμένη Δευτέρα, 12 Μαΐου, ότι αποφάσισε να «διαλύσει την οργανωτική του δομή και να τερματίσει τον ένοπλο αγώνα».

 

Δεν είναι σαφές  ωστόσο πότε θα συμβεί αυτό.

«Συνεχίζονται οι συζητήσεις με τους ομολόγους μας στις γειτονικές χώρες σχετικά με το πώς οι τρομοκράτες πέρα ​​από τα σύνορά μας θα παραδώσουν τα όπλα τους», δήλωσε ο Ερντογάν.

«Ο πλήρης αφοπλισμός της τρομοκρατικής οργάνωσης, η πλήρης εφαρμογή της απόφασης διάλυσης και η εγκατάλειψη της παρανομίας είναι βασικές προϋποθέσεις», σημείωσε.

Ιστορικό του PKK

Το PKK ιδρύθηκε το 1978 και ενεπλάκη σε μακρά σύγκρουση με την κυβέρνηση της Τουρκίας.

Ωστόσο  δεν ήταν ενεργό μόνο στην Τουρκία, αλλά και σε γειτονικές χώρες όπου είχε υποστηρικτές μεταξύ των κουρδικών κοινοτήτων.

Αυτό περιελάμβανε υποστήριξη στη Συρία, το Ιράκ και το Ιράν.

Στις περισσότερες από αυτές τις χώρες, το PKK λειτουργούσε με ποικίλα ονόματα, συχνά ιδρύοντας διάφορα πολιτικά κόμματα και ένοπλες ομάδες.

Αυτό το μοντέλο προέκυψε από τις μαρξιστικές και κοινοτικές ρίζες του PKK και αναπτύχθηκε επίσης στις δεκαετίες του 1970 και του 1980, όταν άλλες παρόμοιες ομάδες συχνά είχαν μια «ένοπλη πτέρυγα» και μια πολιτική πτέρυγα.

Αυτό ήταν το μοντέλο που είχε και ο IRA, καθώς και το μοντέλο που ακολουθούσαν ομάδες όπως το παλαιστινιακό PFLP. Ως εκ τούτου, το PKK δεν ήταν ποτέ απλώς μια οντότητα, αλλά ήταν μια ποικιλία συνδεδεμένων ομάδων.

Η αντιμετώπιση της Άγκυρας των "παρακλαδιών" του ΡΚΚ σε γειτονικές χώρες

Από την οπτική γωνία της Άγκυρας, οι περισσότερες από αυτές τις ομάδες ήταν όλες ίδιες.

Η Τουρκία θεωρεί το YPG στη Συρία, για παράδειγμα, ως μέρος του PKK.

Κατηγορεί επίσης τις υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις στη Συρία ότι συνδέονται με το YPG και το PKK.

Το PKK ανακοίνωσε την διάλυση του ένοπλου σχηματισμού του

Η Τουρκία έχει εισβάλει σε τμήματα της βόρειας Συρίας για να πολεμήσει το PKK.

Έχει επίσης δημιουργήσει δώδεκα ή περισσότερες βάσεις στο βόρειο Ιράκ, ερημώνοντας περιοχές κοντά στα σύνορα στο πλαίσιο του πολέμου της.

Η Τουρκία έχει πραγματοποιήσει ακόμη και αεροπορικές επιδρομές στο Σιντζάρ, στοχεύοντας μέλη της μειονότητας Γιαζίντι, τα οποία η Τουρκία ισχυρίζεται ότι συνδέονται με το ΡΚΚ.

Το αποτέλεσμα του πολέμου Τουρκίας-ΡΚΚ ήταν καταστροφικά  για τους πολίτες στην Τουρκία, καθώς και στο Ιράκ και τη Συρία.

Πολλοί άνθρωποι έχουν βρεθεί σε διασταυρούμενα πυρά και η Άγκυρα συχνά δικαιολογεί τη δολοφονία άοπλων ακτιβιστών ως μέρος αυτού του πολέμου.

Για παράδειγμα, η Χεβρίν Χαλάφ, μια πολιτική ακτιβίστρια, δολοφονήθηκε από εξτρεμιστικές ομάδες που υποστηρίζονται από την Άγκυρα στη Συρία το 2019. Οι Κούρδοι εκδιώχθηκαν επίσης από το Αφρίν στη Συρία το 2018.

Στην Τουρκία, η κυβέρνηση έχει επίσης αντικαταστήσει Κούρδους δημάρχους και τους έχει φυλακίσει, ισχυριζόμενη ότι είναι «τρομοκράτες» απλώς και μόνο επειδή συνδέονται με αριστερά κόμματα που η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι συνδέονται με το ΡΚΚ.

Περισσότερη ειρήνη  στην Μ. Ανατολή

Το τέλος του πολέμου θα μπορούσε επομένως να οδηγήσει σε περισσότερη ειρήνη σε πολλά μέρη.

Το Rudaw σημείωσε ότι η κίνηση διάλυσης του PKK, «η οποία θεωρείται ευρέως ότι περιλαμβάνει τον αφοπλισμό του, έχει χαιρετιστεί από τις περιφερειακές και δυτικές χώρες.

Ωστόσο, ένας εκπρόσωπος του PKK δήλωσε την Παρασκευή ότι η ομάδα δεν έχει αποφασίσει ακόμη να καταθέσει τα όπλα, καθώς δεν έχει υπάρξει καμία αλλαγή στο τοπίο ασφαλείας στην περιοχή του βόρειου Κουρδιστάν, όπου έχουν την έδρα τους και μάχονται με τις τουρκικές δυνάμεις».

Το ρεπορτάζ σημειώνει ότι «ο Basim al-Awadi, εκπρόσωπος της ιρακινής κυβέρνησης, δήλωσε την Παρασκευή ότι η Βαγδάτη είναι πρόθυμη να παραλάβει τα όπλα τους.

Είπε επίσης ότι ένας πιθανός αφοπλισμός του PKK θα ενίσχυε τις σχέσεις Άγκυρας-Βαγδάτης και ότι εάν η διαδικασία γίνει σωστά, «αυτό σίγουρα θα είναι ενθαρρυντικό και θα αποτελέσει παράγοντα για την αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων από το βόρειο Ιράκ, δηλαδή από την περιοχή του Κουρδιστάν του Ιράκ»».

Είναι πιθανό το επόμενο βήμα να οδηγήσει σε ειρήνη και σταθερότητα τόσο στο Ιράκ όσο και στη Συρία.

Οι SDF διοικούν την ανατολική Συρία και έχουν πλέον συμφωνήσει να ενσωματωθούν με τη νέα κυβέρνηση στη Δαμασκό.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ, Fuad Hussein, δήλωσε ότι η Βαγδάτη έχει διεξάγει εις βάθος συζητήσεις με τις τουρκικές αρχές σχετικά με τα επόμενα βήματα για το PKK, ανέφερε το ρεπορτάζ του Rudaw.

Τι μέλλει γενέσθαι

Εντούτοις πολλά  ακόμη παραμένουν ασαφή.

Ωστόσο, εάν η Άγκυρα κινηθεί με σοβαρότητα και επιδιώξει την ειρήνη,  αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση των εντάσεων στην περιοχή. Διακυβεύονται πολλά. Για παράδειγμα, τόσο το Ιράκ όσο και η Συρία θα ωφεληθούν από την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, ενώ η πολιτική στο εσωτερικό της Τουρκίας μπορεί επίσης να μεταμορφωθεί.

Για την Ελλάδα  η διάλυση του PKK είναι αρνητική εξέλιξη , αφού θα αποδεσμευθούν μεγάλες δυνάμεις του τουρκικού στρατού, ( Σχηματισμοί 2ης Στρατιάς-Bordo Berelli-Ειδικές δυνάμεις στρατού -Στρατοχωροφυλακής) που μάχονταν την τρομοκρατική οργάνωση, εμπειροπόλεμες, τις οποίες οι "γείτονες" θα προσανατολίσουν εναντίον μας.

 

 

Tags
Back to top button