Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πανελλήνιες 2025: Σε λίγες ημέρες ανακοινώνονται οι βάσεις εισαγωγής

Έκλεισε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης (17/7) η πλατφόρμα υποβολής μηχανογραφικών δελτίων, σηματοδοτώντας έτσι την έναρξη της τελικής φάσης της διαδικασίας για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Επόμενος σταθμός, η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής, η οποία –όπως έχει ήδη προαναγγείλει η υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη – θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 25 Ιουλίου.

Συνολικά 88.637 υποψήφιοι συμμετείχαν στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις, διεκδικώντας 68.788 θέσεις σε πανεπιστημιακές σχολές και τμήματα για το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026. Η ανακοίνωση των βάσεων αναμένεται να βάλει τέλος στην πολύμηνη αναμονή χιλιάδων μαθητών και οικογενειών που αγωνιούν για το επόμενο βήμα στην εκπαιδευτική τους πορεία.

Πού αναμένεται να κινηθούν οι βάσεις εισαγωγής
Στο πλαίσιο αυτό, το iefimerida.gr προ ημερών επικοινώνησε με τον κ. Στράτο Στρατηγάκη, μαθηματικό, σύμβουλο σταδιοδρομίας και δημιουργό του ιστότοπου stadiodromia.gr, ο οποίος, αναλύοντας τις βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων, παρείχε τη δική του εκτίμηση για τις βάσεις ανά επιστημονικό πεδίο.

Οι τάσεις των βάσεων 2025 ανά επιστημονικό πεδίο
1ο Επιστημονικό Πεδίο (Ανθρωπιστικών Σπουδών)
Όσον αφορά το πρώτο Επιστημονικό Πεδίο, ο κ. Στρατηγάκης «βλέπει» μικρή πτώση.

«Αυτή η πτώση θα κυμαίνεται από 75 έως 200 μόρια. Δεν πρόκειται για μεγάλη πτώση σε σχέση με την περσινή χρονιά» σημειώνει. Όπως εξηγεί, αυτό οφείλεται στο ότι «φέτος οι υποψήφιοι πήγαν καλύτερα στην Ιστορία, αλλά έγραψαν λίγο χειρότερα σε Λατινικά και Νεοελληνική Γλώσσα».

2ο Επιστημονικό Πεδίο (Θετικών και Τεχνολογικών Σπουδών)
Αναφορικά με το δεύτερο Επιστημονικό Πεδίο, υπογραμμίζει: «Αναμένουμε μια γενική άνοδο, καθώς οι μαθητές φέτος έγραψαν πολύ καλύτερα στο μάθημα της Φυσικής, όπου την περσινή χρονιά το 54,89% των υποψηφίων έγραψε κάτω από τη βάση».

«Φέτος το ποσοστό των μαθητών που έγραψαν κάτω από τη βάση έπεσε στο 45,94%, ενώ καλύτερες επιδόσεις είχαμε και στα Μαθηματικά. Από την άλλη, χειρότερες βαθμολογίες είχαμε σε Χημεία και Νεοελληνική Γλώσσα. Όλα αυτά συνθέτουν ένα σκηνικό που δείχνουν πως στο δεύτερο Επιστημονικό Πεδίο θα έχουμε ανοδική πορεία από 100 έως 500 μόρια», συμπληρώνει ο κ. Στρατηγάκης.

3ο Επιστημονικό Πεδίο (Υγείας και Ζωής)
Στο τρίτο Επιστημονικό Πεδίο, όπου έχουμε και τις Ιατρικές Σχολές, όπως αναφέρει στο iefimerida.gr ο κ. Στρατηγάκης, αναμένεται να δούμε πτώση που εκτιμάται ότι θα κυμαίνεται από 100 έως 500 μόρια.

«Φέτος είχαμε καλύτερες επιδόσεις στο μάθημα της Φυσικής, αλλά χειρότερες σε Χημεία, Βιολογία και Γλώσσα σε αριθμό αριστούχων», επισημαίνει χαρακτηριστικά.

4ο Επιστημονικό Πεδίο (Οικονομίας και Πληροφορικής)
Τέλος, το τέταρτο πεδίο, το οποίο ο κ. Στρατηγάκης χαρακτηρίζει «το πεδίο των αλαλούμ», καθώς αναμένεται απρόβλεπτο.

«Αναμένουμε αυξομειώσεις. Δηλαδή, σε ορισμένα τμήματα περιμένουμε αύξηση από 50 έως 200 μόρια, ενώ σε άλλα πιθανότατα να δούμε πτώση που να κυμαίνεται σε αυτό το πλαίσιο. Είναι ένα πεδίο απρόβλεπτο, με τις βάσεις των τμημάτων να εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό και από τη ζήτηση, ειδικά στην Πληροφορική», υποστηρίζει.

Tags
Back to top button