
Ένα ανησυχητικό περιστατικό σημειώθηκε στην Ερυθρά Θάλασσα, όταν κινεζικό πολεμικό πλοίο στόχευσε με λέιζερ γερμανικό αναγνωριστικό αεροσκάφος που συμμετείχε στην ευρωπαϊκή αποστολή «ΑΣΠΙΔΕΣ», θέτοντας σε κίνδυνο το πλήρωμα και οδηγώντας στη διακοπή της επιχείρησης.Το γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε την ενέργεια «απολύτως απαράδεκτη» και κάλεσε τον Κινέζο πρέσβη στο Βερολίνο, Ντενγκ Χόνγκμπο, για εξηγήσεις.
Η Κίνα ετοιμάζεται για πόλεμο! Φτιάχνει "βόμβα γραφίτη" που παραλύει τις πόλεις χωρίς να τις καταστρέφει (βίντεο)
Το Περιστατικό και οι Συνέπειες
Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa, το επεισόδιο συνέβη στις αρχές Ιουλίου 2025 κοντά στις ακτές της Υεμένης, κατά τη διάρκεια πτήσης ρουτίνας στο πλαίσιο της επιχείρησης «ΑΣΠΙΔΕΣ». Το γερμανικό αεροσκάφος, εξοπλισμένο με πλατφόρμα πολλαπλών αισθητήρων (MSP) για θαλάσσια επιτήρηση, δέχτηκε στοχοποίηση με λέιζερ από κινεζικό πολεμικό πλοίο χωρίς προειδοποίηση ή προηγούμενη επικοινωνία.
Το πλοίο, που είχε εντοπιστεί επανειλημμένα στην περιοχή, χρησιμοποίησε λέιζερ με σκοπό να «τυφλώσει» τους πιλότους και να διαταράξει τα ηλεκτρονικά συστήματα του αεροσκάφους, αναγκάζοντας το πλήρωμα να ματαιώσει την αποστολή και να επιστρέψει με ασφάλεια στη βάση στο Τζιμπουτί.«Η χρήση λέιζερ έθεσε σε κίνδυνο ανθρώπους και εξοπλισμό, κάτι που είναι απαράδεκτο», δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού Υπουργείου Άμυνας στην εφημερίδα BILD.
Επανειλημμένες Επιθετικές Ενέργειες
Η BILD αναφέρει ότι οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις έχουν επανειλημμένα χρησιμοποιήσει λέιζερ κατά δυτικών αεροσκαφών για να παρεμποδίσουν τις αποστολές τους, αν και ο συγκεκριμένος τύπος λέιζερ δεν συνδέεται με εκτοξεύσεις πυραύλων, αλλά με την πρόκληση αναστάτωσης.
Παρά την «μη φονική» φύση του, η στοχοποίηση με λέιζερ θεωρείται διεθνώς απειλητική κίνηση, ενισχύοντας τις εντάσεις στην περιοχή. Το περιστατικό εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο αυξανόμενης κινεζικής στρατιωτικής παρουσίας και επιρροής, με την ανάπτυξη προηγμένων τεχνολογιών, όπως τα συστήματα λέιζερ, να εγείρει ανησυχίες για τις προθέσεις του Πεκίνου.
Η Επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» και η Διπλωματική Αντίδραση
Η επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» της ΕΕ αποσκοπεί στην προστασία εμπορικών πλοίων από τις επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα, με τη Γερμανία να συνεισφέρει 700 στελέχη της Bundeswehr.Το περιστατικό, που έθεσε σε κίνδυνο την αποστολή, προκάλεσε έντονη αντίδραση από το Βερολίνο, το οποίο κάλεσε τον Κινέζο πρέσβη για να λογοδοτήσει.Η κίνηση αυτή υπογραμμίζει την αυξανόμενη ένταση μεταξύ Κίνας και δυτικών δυνάμεων σε κρίσιμες γεωστρατηγικές περιοχές, ενώ η έλλειψη άμεσης απάντησης από το Πεκίνο ή την κινεζική πρεσβεία στο Βερολίνο εντείνει τις ανησυχίες
Μια Εύθραυστη Ισορροπία
Το επεισόδιο υπογραμμίζει την κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων στην Ερυθρά Θάλασσα, μια περιοχή που ήδη δοκιμάζεται από τις επιθέσεις των Χούθι και τις πρόσφατες επιθέσεις σε πλοία, όπως το ελληνόκτητο Eternity C, όπου δύο μέλη του πληρώματος έχασαν τη ζωή τους. Η χρήση λέιζερ από την Κίνα, σε συνδυασμό με την ευρύτερη στρατιωτική της δραστηριότητα, εγείρει ερωτήματα για τις προθέσεις της και τον ρόλο της σε περιοχές στρατηγικής σημασίας . Καθώς η ΕΕ προσπαθεί να διατηρήσει την ασφάλεια στη θαλάσσια ζώνη, τέτοια περιστατικά απειλούν να περιπλέξουν περαιτέρω την κατάσταση, θέτοντας σε κίνδυνο τόσο την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα όσο και τη διεθνή σταθερότητα