Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Πολιτισμός

Στίβεν Φράι: Ιδανικό το τάιμινγκ για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

«Είμαστε κοντά. Το Βρετανικό Μουσείο θέλει να πει ότι θα έχει δανείσει τα Γλυπτά στην Αθήνα, όμως η Ελλάδα επιθυμεί να πει “όχι, είναι δικά μας, αφαιρέθηκαν από την Αθήνα και πρέπει να επιστρέψουν εδώ”. Το τάιμινγκ είναι κατάλληλο για να επιστρέψουν τα Γλυπτά και είναι υπέροχο που υπάρχουν τόσοι υποστηρικτές. Νομίζω ότι είμαστε πραγματικά κοντά», ανέφερε χαρακτηριστικά στο επίσημο δείπνο του ετήσιου συνεδρίου του Economist Government Roundtable ο ηθοποιός, παρουσιαστής και συγγραφέας Στίβεν Φράι.

«Υπάρχει η βούληση να έρθει στο τραπέζι μία συμφωνία και είναι τεράστια ευκαιρία να γίνει κάτι τόσο θετικό το οποίο θα στέλνει παγκόσμιο μήνυμα συνεργασίας με οφέλη για τις επόμενες γενιές», σημείωσε από την πλευρά της η Melissa Lefas, μέλος ΔΣ του Pathenon Project. Όπως είπε, το 64% των Βρετανών υποστηρίζει την επιστροφή των Γλυπτών και στο πλαίσιο μιας συμφωνίας θα μπορούσε να δημιουργηθεί ελληνική γκαλερί στο Βρετανικό Μουσείο, όπου οι Βρετανοί θα μπορούν να βλέπουν από κοντά ελληνικά εκθέματα.

Από την πλευρά του, ο δικηγόρος του Στέμματος και επικεφαλής του Doughty Street Chambers Geoffrey Robertson είπε ότι η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα θα πρέπει να συνοδεύεται από την αναγνώριση πως αυτά αφαιρέθηκαν από την τοποθεσία τους μέσω εκτεταμένης δωροδοκίας από τον Έλγιν προς τους στρατιωτικούς και δικαστικούς Οθωμανούς αξιωματούχους στην Αθήνα: «Υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία που το αποδεικνύουν, τα οποία το Βρετανικό Μουσείο έχει προσπαθήσει να συγκαλύψει. Η αποκατάσταση των αδικιών που προκλήθηκαν από τη διαφθορά, ακόμη κι αν απαιτεί δύο αιώνες, παραμένει σημαντική — εξάλλου, η διαφθορά είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του σύγχρονου κόσμου».

Ο ίδιος πρόσθεσε:

«Τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι το μοναδικό σωζόμενο θαύμα του αρχαίου κόσμου και το ερώτημα είναι: πού μπορούν να εκτιμηθούν καλύτερα; Προφανώς, κάτω από τον γαλάζιο αττικό ουρανό στο Μουσείο της Ακρόπολης, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που θα περιλαμβάνει αμοιβαία επωφελείς πολιτιστικές ανταλλαγές και θα μας θυμίζει την απαρχή της δημοκρατίας, καθώς και το γεγονός ότι η Βρετανία και η Ελλάδα ήταν οι μόνες χώρες στην Ευρώπη που αντιστάθηκαν στους Ναζί από την αρχή».

Tags
Back to top button