
Μια επικίνδυνη εμπορική διαμάχη μαίνεται μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, να κατακεραυνώνει τη «φρικτή» ρητορική του, που κατηγορεί την Ε.Ε. ότι δημιουργήθηκε για να «ληστεύει» τις ΗΠΑ. Ενώ οι ισχυροί σκοτώνονται για δασμούς και συμφωνίες, ο απλός πολίτης, εγκλωβισμένος στη μέγγενη της οικονομικής πίεσης, κινδυνεύει να πληρώσει τα σπασμένα μιας κρίσης που δεν δημιούργησε.
Η Λαγκάρντ, μιλώντας στο γερμανικό δίκτυο ARD, υπενθύμισε ότι οι ΗΠΑ υποστήριξαν την ίδρυση της Ε.Ε., χαρακτηρίζοντας «παράλογο» και «ανιστόρητο» τον ισχυρισμό του Τραμπ ότι η Ένωση στήθηκε για να πλήξει την αμερικανική οικονομία. Ωστόσο, η φραστική επίθεση του Τραμπ δεν είναι απλώς λόγια: ο Αμερικανός πρόεδρος απείλησε με δασμούς 50% στα ευρωπαϊκά προϊόντα από την 1η Ιουνίου, επικαλούμενος το εμπορικό πλεόνασμα της Ε.Ε. έναντι των ΗΠΑ. Αν και την Κυριακή ανακοίνωσε παράταση της προθεσμίας μέχρι τις 9 Ιουλίου, έπειτα από συνομιλίες με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η απειλή παραμένει ζοφερή.
Η Ε.Ε. βρίσκεται ήδη αντιμέτωπη με δασμούς 10% σε εισαγωγές από σχεδόν όλες τις χώρες, καθώς και 25% σε αυτοκίνητα, χάλυβα και αλουμίνιο, που επέβαλε ο Τραμπ τον περασμένο μήνα. Η κλιμάκωση της έντασης, με πιθανούς δασμούς 50%, προμηνύει δραματικές συνέπειες για την ευρωπαϊκή οικονομία. Οι τιμές βασικών αγαθών, από αυτοκίνητα μέχρι καταναλωτικά προϊόντα, κινδυνεύουν να εκτοξευθούν, πιέζοντας ακόμα περισσότερο τα ήδη εξαντλημένα πορτοφόλια των πολιτών. Ενώ οι ηγέτες διαπραγματεύονται, ο «κοσμάκης» καλείται να επωμιστεί το βάρος των αυξήσεων, με τον πληθωρισμό να απειλεί να τσακίσει τα νοικοκυριά.
Η στεγαστική κρίση σφίγγει τη θηλιά! Ενοίκια-φωτιά πνίγουν τους Έλληνες
Η Λαγκάρντ, αν και προτρέπει σε διάλογο και συνεργασία με την ομάδα του Τραμπ για την επίτευξη συμφωνίας, παραδέχεται ότι η Ε.Ε. δεν μπορεί να παραμένει αδρανής. «Πρέπει να διαπραγματευτούμε, να προτείνουμε λύσεις», δήλωσε, καλώντας σε ψύχραιμες συνομιλίες. Την ίδια στιγμή, ο επίτροπος Εμπορίου, Μάρος Σέφτσοβιτς, και ο Αμερικανός ομόλογός του, Τζέιμισον Γκριρ, προσπαθούν να βρουν κοινό έδαφος. Όμως, όσο οι διαπραγματεύσεις κλυδωνίζονται και οι απειλές για δασμούς κλιμακώνονται, ο κίνδυνος για τους πολίτες παραμένει: υψηλότερες τιμές, λιγότερη αγοραστική δύναμη και μια οικονομία που φαίνεται να αδιαφορεί για τον καθημερινό αγώνα επιβίωσης του απλού ανθρώπου.
Εν μέσω αυτής της θύελλας, η ερώτηση παραμένει: ποιος θα προστατεύσει τον πολίτη από το τίμημα μιας διαμάχης που διεξάγεται στα υψηλά κλιμάκια;