Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Τώρα ή ποτέ: Η σύγκρουση μεταξύ Ινδίας - Πακιστάν θα μπορούσε να είναι το πρώτο τεστ για την κινέζικη στρατιωτική τεχνολογία

Η κλιμακούμενη σύγκρουση μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν θα μπορούσε να προσφέρει στον κόσμο μια πρώτη πραγματική ματιά στο πώς αποδίδει η προηγμένη κινεζική στρατιωτική τεχνολογία έναντι του αποδεδειγμένου δυτικού υλικού – και τα κινεζικά αμυντικά αποθέματα ήδη αυξάνονται.

Οι μετοχές του κινεζικού αεροσκάφους AVIC Chengdu σημείωσαν άνοδο 40% αυτή την εβδομάδα, καθώς το Πακιστάν ισχυρίστηκε ότι χρησιμοποίησε μαχητικά αεροσκάφη J-10C της AVIC για να καταρρίψει ινδικά μαχητικά αεροσκάφη - συμπεριλαμβανομένου του προηγμένου γαλλικής κατασκευής Rafale - κατά τη διάρκεια εναέριας μάχης την Τετάρτη.

Η Ινδία δεν απάντησε στους ισχυρισμούς του Πακιστάν ούτε αναγνώρισε τυχόν απώλειες αεροσκαφών. Όταν ρωτήθηκε για τη συμμετοχή κινεζικών αεροσκαφών, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών είπε την Πέμπτη ότι δεν ήταν εξοικειωμένος με την κατάσταση.

Η σύγκρουση Ινδίας-Πακιστάν μετατρέπεται σε πόλεμο drones πάνω από το Κασμίρ

Ωστόσο, ως ο κύριος προμηθευτής όπλων του Πακιστάν, η Κίνα είναι πιθανό να παρακολουθεί προσεκτικά για να ανακαλύψει πώς έχουν και δυνητικά θα αποδίδουν τα οπλικά της συστήματα σε πραγματικές μάχες.

Μια ανερχόμενη στρατιωτική υπερδύναμη, η Κίνα δεν έχει πολεμήσει σε μεγάλο πόλεμο για περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες. Αλλά υπό τον ηγέτη Σι Τζινπίνγκ, έχει αγωνιστεί για τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεών της, διαθέτοντας πόρους για την ανάπτυξη εξελιγμένων όπλων και τεχνολογιών αιχμής.

Επέκτεινε επίσης αυτή την προσπάθεια εκσυγχρονισμού στο Πακιστάν, που χαιρετίστηκε από καιρό από το Πεκίνο ως ο «σιδερένιος αδερφός του».

Τα τελευταία πέντε χρόνια, η Κίνα έχει προμηθεύσει το 81% των εισαγόμενων όπλων του Πακιστάν, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI).

Αυτές οι εξαγωγές περιλαμβάνουν προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη, πυραύλους, ραντάρ και συστήματα αεράμυνας που οι ειδικοί λένε ότι θα έπαιζαν καθοριστικό ρόλο σε οποιαδήποτε στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Πακιστάν και Ινδίας. Ορισμένα όπλα κατασκευής του Πακιστάν έχουν επίσης αναπτυχθεί από κοινού με κινεζικές εταιρείες ή έχουν κατασκευαστεί με κινεζική τεχνολογία και τεχνογνωσία.

«Αυτό καθιστά οποιαδήποτε εμπλοκή μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν ένα de facto δοκιμαστικό περιβάλλον για τις κινεζικές στρατιωτικές εξαγωγές», δήλωσε ο Sajjan Gohel, διευθυντής διεθνούς ασφάλειας στο Asia-Pacific Foundation, μια δεξαμενή σκέψης που εδρεύει στο Λονδίνο.

«Δεν είναι δική μας δουλειά»: Ο Βανς τονίζει ότι οι ΗΠΑ δεν θα επέμβουν στη σύγκρουση Ινδίας - Πακιστάν (βίντεο)

Οι στρατιώτες της Κίνας και του Πακιστάν έχουν επίσης εμπλακεί σε όλο και πιο εξελιγμένες κοινές ασκήσεις από αέρα, θάλασσα και ξηρά, συμπεριλαμβανομένων προσομοιώσεων μάχης και ακόμη και ασκήσεις ανταλλαγής πληρωμάτων.

«Η μακροχρόνια υποστήριξη του Πεκίνου για το Ισλαμαμπάντ – μέσω υλικού, εκπαίδευσης και τώρα όλο και περισσότερο στόχευσης με δυνατότητα τεχνητής νοημοσύνης – άλλαξε αθόρυβα την τακτική ισορροπία», δήλωσε ο Κρεγκ Σίνγκλετον, ανώτερος συνεργάτης στο Ίδρυμα για την Άμυνα των Δημοκρατιών που εδρεύει στις ΗΠΑ.

«Αυτή δεν είναι απλώς μια διμερής σύγκρουση πια, είναι μια γεύση του πώς οι κινεζικές εξαγωγές άμυνας αναδιαμορφώνουν την περιφερειακή αποτροπή».

Αυτή η μετατόπιση - που επικεντρώθηκε έντονα από τις αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν μετά από μια τουριστική σφαγή στο Κασμίρ - υπογραμμίζει μια ευρύτερη γεωπολιτική αναδιάταξη στην περιοχή, όπου η Κίνα έχει αναδειχθεί ως σημαντική πρόκληση για την αμερικανική επιρροή.

Η Ινδία και το Πακιστάν έχουν πολεμήσει για το Κασμίρ τρεις φορές από την ανεξαρτησία τους από τη Βρετανία το 1947. Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η Σοβιετική Ένωση υποστήριξε την Ινδία, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα υποστήριξαν το Πακιστάν. Τώρα, μια νέα εποχή αντιπαλότητας μεγάλων δυνάμεων πλανάται πάνω από τη μακροχρόνια σύγκρουση μεταξύ των γειτόνων της Νότιας Ασίας με πυρηνικά όπλα.

Παρά την παραδοσιακή πολιτική της μη ευθυγράμμισης, η Ινδία έχει πλησιάσει ολοένα και περισσότερο τις ΗΠΑ, καθώς οι διαδοχικές αμερικανικές διοικήσεις φλερτάρουν τον ανερχόμενο γίγαντα της Νότιας Ασίας ως στρατηγικό αντίβαρο στην Κίνα. Η Ινδία έχει αυξήσει τις αγορές όπλων από την Αμερική και τους συμμάχους της, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και του Ισραήλ, ενώ μειώνει σταθερά την εξάρτησή της από τα ρωσικά όπλα.

Εν τω μεταξύ, το Πακιστάν έχει εμβαθύνει τους δεσμούς του με την Κίνα, καθιστώντας τον «στρατηγικό εταίρο παντός καιρού» του και βασικό συμμετέχοντα στο υπογραφικό παγκόσμιο έργο υποδομής του Xi, την Πρωτοβουλία Belt and Road. Σύμφωνα με τα στοιχεία του SIPRI, οι ΗΠΑ και η Κίνα παρείχαν περίπου το ένα τρίτο των εισαγόμενων όπλων του Πακιστάν στα τέλη της δεκαετίας του 2000. Όμως το Πακιστάν έχει σταματήσει να αγοράζει αμερικανικά όπλα τα τελευταία χρόνια και γεμίζει όλο και περισσότερο το οπλοστάσιό του με κινεζικά όπλα.

Ο Siemon Wezeman, ανώτερος ερευνητής στο Πρόγραμμα Μεταφοράς Όπλων SIPRI, σημείωσε ότι ενώ η Κίνα είναι ένας σημαντικός προμηθευτής όπλων στο Πακιστάν από τα μέσα της δεκαετίας του 1960, η σημερινή κυριαρχία της προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από την είσοδο στο κενό που άφησαν οι ΗΠΑ.

Πριν από περισσότερο από μια δεκαετία, οι ΗΠΑ κατηγόρησαν το Πακιστάν ότι δεν έκανε αρκετά για να πολεμήσει τους «τρομοκράτες» - συμπεριλαμβανομένων των μαχητών των Ταλιμπάν - που έλεγαν ότι δρούσαν από ή προμηθεύονταν από το Πακιστάν. Ο Wezeman είπε ότι αυτό προστέθηκε στην υπάρχουσα απογοήτευση της Ουάσιγκτον για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ισλαμαμπάντ και την έλλειψη δημοκρατίας.

"(Οι ΗΠΑ) βρήκαν τελικά την Ινδία ως εναλλακτικό εταίρο στην περιοχή. Ως αποτέλεσμα, (αυτές) απέκοψαν λίγο πολύ το Πακιστάν από τα αμερικανικά όπλα", πρόσθεσε. «Η προμήθεια όπλων της Κίνας από την άλλη αυξήθηκε σημαντικά – μπορεί κανείς να πει ότι η Κίνα χρησιμοποίησε την ευκαιρία για να εμφανιστεί ως ο μόνος πραγματικός φίλος και σύμμαχος του Πακιστάν».

Η Κίνα έχει εκφράσει τη λύπη της για τα στρατιωτικά πλήγματα της Ινδίας κατά του Πακιστάν και ζήτησε ηρεμία και αυτοσυγκράτηση. Πριν από την τελευταία κλιμάκωση, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι εξέφρασε την υποστήριξή του στο Πακιστάν σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ομόλογό του, αποκαλώντας την Κίνα «σιδερένιο φίλο του Πακιστάν».

Στρατιωτική αναμέτρηση


Με το Πακιστάν οπλισμένο σε μεγάλο βαθμό από την Κίνα και την Ινδία να προμηθεύεται περισσότερα από τα μισά όπλα του από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, οποιαδήποτε σύγκρουση μεταξύ των δύο γειτόνων θα μπορούσε ουσιαστικά να είναι μια αναμέτρηση μεταξύ της κινεζικής και της δυτικής στρατιωτικής τεχνολογίας.

Μετά από εβδομάδες αυξανόμενων εχθροπραξιών μετά τη δολοφονία 26 ως επί το πλείστον Ινδών τουριστών στα χέρια μαχητών σε ένα γραφικό ορεινό σημείο στο Κασμίρ που διοικείται από την Ινδία, η Ινδία εξαπέλυσε πυραυλικές επιθέσεις νωρίς το πρωί της Τετάρτης, στοχεύοντας όπως είπε «τρομοκρατική υποδομή» τόσο στο Πακιστάν όσο και στο Κασμίρ που διοικείται από το Πακιστάν.

Πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι οι πύραυλοι και άλλα πυρομαχικά εκτοξεύτηκαν από τα γαλλικής κατασκευής Rafale της Ινδίας και τα ρωσικής κατασκευής μαχητικά αεροσκάφη Su-30.

Εν τω μεταξύ, το Πακιστάν διακήρυττε μια μεγάλη νίκη από την αεροπορία του, ισχυριζόμενος ότι πέντε ινδικά μαχητικά αεροσκάφη - τρία Rafales, ένα MiG-29 και ένα μαχητικό Su-30 - καταρρίφθηκαν από τα μαχητικά J-10C κατά τη διάρκεια μιας ωριαίας μάχης που υποστήριξε ότι πολέμησαν 125 αεροσκάφη σε βεληνεκές άνω των 160 χιλιομέτρων (100 μίλια).

«Χαρακτηρίζεται τώρα ως η πιο έντονη μάχη αέρος-αέρος μεταξύ δύο εθνών με πυρηνικά όπλα», δήλωσε ο Salman Ali Bettani, μελετητής διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Quaid-i-Azam στο Ισλαμαμπάντ. «Η δέσμευση αντιπροσώπευε ένα ορόσημο στην επιχειρησιακή χρήση προηγμένων συστημάτων κινεζικής προέλευσης».

Η Ινδία δεν έχει αναγνωρίσει καμία απώλεια αεροσκαφών και το Πακιστάν δεν έχει ακόμη παράσχει στοιχεία για να υποστηρίξει τους ισχυρισμούς του. Ωστόσο, μια πηγή του γαλλικού υπουργείου Άμυνας είπε ότι τουλάχιστον ένα από τα νεότερα και πιο προηγμένα πολεμικά αεροσκάφη της Ινδίας - ένα γαλλικής κατασκευής μαχητικό αεροσκάφος Rafale - χάθηκε στη μάχη.

«Εάν… επιβεβαιωθεί, υποδηλώνει ότι τα οπλικά συστήματα που διαθέτει το Πακιστάν είναι, τουλάχιστον, σύγχρονα ή τρέχοντα σε σύγκριση με αυτά που προσφέρει η Δυτική Ευρώπη (ειδικά η Γαλλία)», δήλωσε ο Bilal Khan, ιδρυτής της εταιρείας αμυντικών αναλύσεων με έδρα το Τορόντο, Quwa Group Inc.

Παρά την απουσία επίσημης επιβεβαίωσης και σκληρής απόδειξης, οι Κινέζοι εθνικιστές και οι λάτρεις του στρατού επισκέφτηκαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να γιορτάσουν αυτό που θεωρούν θρίαμβο για τα κινεζικά οπλικά συστήματα.

Οι μετοχές της κινεζικής κρατικής εταιρείας AVIC Chengdu Aircraft, της κατασκευάστριας των μαχητικών αεροσκαφών J-10C του Πακιστάν, έκλεισαν 17% υψηλότερα στο χρηματιστήριο Shenzhen την Τετάρτη, ακόμη και πριν ο υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν ισχυριστεί ότι τα αεροσκάφη είχαν χρησιμοποιηθεί για την κατάρριψη των ινδικών αεροπλάνων. Οι μετοχές της εταιρείας αυξήθηκαν επιπλέον 20% την Πέμπτη.

Ηχούν οι σειρήνες στο Παντζάμπ - Η Ινδία κατέρριψε ένα AWACS και τρία μαχητικά της Πακιστανικής Πολεμικής Αεροπορίας

Το J-10C είναι η πιο πρόσφατη έκδοση του κινεζικού μονοκινητήριου, πολλαπλού ρόλου μαχητικού J-10, το οποίο τέθηκε σε υπηρεσία με την κινεζική αεροπορία στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Διαθέτοντας καλύτερα οπλικά συστήματα και ηλεκτρονικά συστήματα, το J-10C ταξινομείται ως μαχητικό 4,5 γενιάς – στην ίδια βαθμίδα με το Rafale αλλά ένα σκαλί κάτω από αεροσκάφη stealth 5ης γενιάς, όπως το κινεζικό J-20 ή το αμερικανικό F-35.

Η Κίνα παρέδωσε την πρώτη παρτίδα του J-10CE - την έκδοση εξαγωγής - στο Πακιστάν το 2022, ανέφερε τότε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV. Είναι τώρα το πιο προηγμένο μαχητικό αεροσκάφος στο οπλοστάσιο του Πακιστάν, μαζί με το JF-17 Block III, ένα ελαφρύ μαχητικό 4,5 γενιάς που αναπτύχθηκε από κοινού από το Πακιστάν και την Κίνα.

Η Πολεμική Αεροπορία του Πακιστάν (PAF) διαθέτει επίσης μεγαλύτερο στόλο αμερικανικής κατασκευής F-16, ένα από τα οποία χρησιμοποιήθηκε για την κατάρριψη ενός ινδικού μαχητικού αεροσκάφους σοβιετικής σχεδίασης κατά τη διάρκεια μιας αναζωπύρωσης το 2019.

Εκρήξεις και μπλακάουτ στην Τζάμου, στο Κασμίρ: Ύποπτη επίθεση με drones από το Πακιστάν

Ωστόσο, τα F-16 του PAF εξακολουθούν να είναι κολλημένα σε μια διαμόρφωση των αρχών του 2000 – πολύ πίσω από τις αναβαθμισμένες εκδόσεις που προσφέρονται επί του παρόντος από τις ΗΠΑ – ενώ τα κινεζικής κατασκευής J-10CE και JF-17 Block III διαθέτουν σύγχρονες τεχνολογίες όπως ενεργά ηλεκτρονικά σαρωμένα ραντάρ (AESA), είπε ο Khan.

«Έτσι, τα F-16 εξακολουθούν να είναι ένα σημαντικό κομμάτι σε οποιαδήποτε αντίποινα υπό την ηγεσία του PAF, αλλά όχι το κεντρικό ή απαραίτητο», είπε.

Ο Ανώτερος Συνταγματάρχης (ret) Zhou Bo, ανώτερος συνεργάτης στο Κέντρο Διεθνούς Ασφάλειας και Στρατηγικής του Πανεπιστημίου Tsinghua στο Πεκίνο, είπε ότι εάν όντως χρησιμοποιούσαν κινεζικής κατασκευής J-10C για να καταρρίψουν τα γαλλικής κατασκευής Rafales, θα ήταν «μια τεράστια ενίσχυση της εμπιστοσύνης στα κινεζικά οπλικά συστήματα».

Ο Zhou είπε ότι «θα αναδείξει πραγματικά τα φρύδια των ανθρώπων» ιδιαίτερα δεδομένου ότι η Κίνα δεν έχει κάνει πόλεμο για περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες. «Θα είναι δυνητικά μια τεράστια ώθηση για τις κινεζικές πωλήσεις όπλων στη διεθνή αγορά», είπε.

«Μια δυνατή διαφήμιση»


Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν ο μεγαλύτερος εξαγωγέας όπλων στον κόσμο, αντιπροσωπεύοντας το 43% των παγκόσμιων εξαγωγών όπλων μεταξύ 2020 και 2024, σύμφωνα με στοιχεία του SIPRI. Αυτό είναι περισσότερο από τέσσερις φορές το μερίδιο της Γαλλίας, η οποία κατατάσσεται δεύτερη, ακολουθούμενη από τη Ρωσία.

Η Κίνα κατατάσσεται στην τέταρτη θέση, με σχεδόν τα δύο τρίτα των εξαγωγών όπλων της να πηγαίνουν σε μία μόνο χώρα: το Πακιστάν.

Ο Khan, ο αμυντικός αναλυτής στο Τορόντο, συμφώνησε ότι η κατάρριψη, εάν επιβεβαιωθεί, θα συνέβαλε πολύ στην προώθηση της αμυντικής βιομηχανίας της Κίνας, σημειώνοντας ότι πιθανότατα θα υπάρχει ενδιαφέρον από «δυνάμεις στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική» που συνήθως δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση «την πιο αιχμή της δυτικής τεχνολογίας».

«Με τη Ρωσία να οπισθοχωρεί ως αποτέλεσμα της εισβολής της στην Ουκρανία, είμαι βέβαιος ότι οι Κινέζοι έχουν αρχίσει να πιέζουν σκληρά στις παραδοσιακές αγορές της Μόσχας – όπως η Αλγερία, η Αίγυπτος, το Ιράκ και το Σουδάν – για να εξασφαλίσουν μεγάλες πωλήσεις εισιτηρίων», είπε.

Εμπειρογνώμονες στο Πακιστάν και την Κίνα λένε ότι τα J-10C που αναπτύχθηκαν από την Πολεμική Αεροπορία του Πακιστάν είναι πιθανό να έχουν συνδυαστεί με τον PL-15, τον πιο προηγμένο πύραυλο αέρος-αέρος της Κίνας – ο οποίος έχει αναφερθεί πέρα ​​από την οπτική εμβέλεια 200-300 χιλιομέτρων (120-190 μίλια). Η γνωστή έκδοση εξαγωγής έχει μειωμένη εμβέλεια 145 χιλιομέτρων (90 μίλια).

Την περασμένη εβδομάδα, εν μέσω σπειροειδών εντάσεων, η Πολεμική Αεροπορία του Πακιστάν δημοσίευσε ένα τρίλεπτο βίντεο που παρουσιάζει τα πολεμικά της αεροπλάνα. Περιείχε το JF-17 Block III οπλισμένο με πυραύλους PL-15, περιγράφοντάς τους ως «ισχυρή γροθιά του PAF».

«Από την οπτική γωνία της Κίνας, αυτή είναι ουσιαστικά μια ισχυρή διαφήμιση», είπε ο Antony Wong Dong, στρατιωτικός παρατηρητής με έδρα το Μακάο, σχετικά με τους ισχυρισμούς του Πακιστάν.

«Θα σοκάρει ακόμη και χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες - πόσο ισχυρός είναι ο αντίπαλός τους, αλήθεια; Αυτό είναι ένα ερώτημα που όλες οι χώρες που ενδεχομένως θέλουν να αγοράσουν μαχητικά αεροσκάφη, καθώς και οι περιφερειακοί αντίπαλοι της Κίνας, θα πρέπει να επανεξετάσουν σοβαρά: πώς πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτή τη νέα πραγματικότητα;»

Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί έχουν εκφράσει επιφυλακτικότητα. Οι απώλειες της Ινδίας, εάν επιβεβαιωθούν, θα μπορούσαν να προκύψουν περισσότερο από κακές τακτικές και προγραμματισμό της ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας παρά από τις παρατηρούμενες εξελίξεις στα κινεζικά όπλα.

«Εάν οι αναφορές για την Ινδία που έχασε πολλά αεριωθούμενα ισχύουν, θα εγείρουν σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την ετοιμότητα της IAF, όχι μόνο τις πλατφόρμες της. Τα Rafales είναι σύγχρονα, αλλά οι πολεμικές μάχες αφορούν την ενσωμάτωση, τον συντονισμό και την επιβίωση - όχι μόνο τις πρωτοπόρες εξαγορές», δήλωσε ο Singleton, ο αναλυτής στο Foundation for Defense of Democracies.

Αυτό που επίσης δεν είναι γνωστό είναι τι πληροφορίες είχε η Ινδία για το PL-15.

Αν, για παράδειγμα, πίστευε ότι το Πακιστάν διέθετε μόνο την έκδοση εξαγωγής μικρότερης εμβέλειας, τα ινδικά αεροσκάφη μπορεί να είχαν παραμείνει σε ευάλωτες περιοχές.

Οι κανόνες εμπλοκής μπορεί επίσης να εμπόδισαν τους Ινδούς πιλότους να πυροβολήσουν πρώτοι ή να πυροβολήσουν εναντίον πακιστανικών αεροσκαφών, σύμφωνα με τον Fabian Hoffman, ερευνητή αμυντικής πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Όσλο.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, οι ινδικές εσφαλμένες εκτιμήσεις μπορεί να έκαναν τα πακιστανικά όπλα να φαίνονται πιο αποτελεσματικά, έγραψε ο Χόφμαν στο ιστολόγιο του Missile Matters.

Οι ειδικοί σημειώνουν επίσης ότι τα πλήγματα της Ινδίας έπληξαν με επιτυχία πολλούς στόχους στο Πακιστάν – υποδηλώνοντας ότι οι πύραυλοι της διείσδυσαν στην πακιστανική αεράμυνα, η οποία είναι οπλισμένη με κινεζικούς πυραύλους εδάφους-αέρος, συμπεριλαμβανομένου του HQ-9B μεγάλης εμβέλειας.

«Εάν κινεζικής προέλευσης συστήματα ραντάρ ή πυραύλων απέτυχαν να ανιχνεύσουν ή να αποτρέψουν ινδικά πλήγματα, αυτό είναι (επίσης) κακή οπτική για την αξιοπιστία των εξαγωγών όπλων του Πεκίνου», δήλωσε ο Γκόελ, ο ειδικός στον τομέα της άμυνας στο Λονδίνο.

Tags
Back to top button