
Οι τροφικές δηλητηριάσεις αποτελούν σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας, όπως τονίζει σε ενημέρωσή του ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ο οποίος επιτηρεί τα τροφιμογενή νοσήματα και τις εξάρσεις κρουσμάτων με στόχο τη λήψη των κατάλληλων μέτρων.
Η ασφάλεια των τροφίμων διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο σε κάθε στάδιο της αλυσίδας τροφίμων – από την παραγωγή έως τη συγκομιδή, την επεξεργασία, την αποθήκευση, τη διανομή, μέχρι και την προετοιμασία και κατανάλωση.
Κάθε χρόνο καταγράφονται περίπου 600 εκατομμύρια κρούσματα τροφιμογενών νοσημάτων, γεγονός που υποδεικνύει ότι τα μη ασφαλή τρόφιμα αποτελούν απειλή για την ανθρώπινη υγεία και την οικονομία, επηρεάζοντας δυσανάλογα τα ευάλωτα και περιθωριοποιημένα άτομα, ειδικά τις γυναίκες, τα παιδιά και τους μετακινούμενους πληθυσμούς που βρίσκονται σε περιοχές συγκρούσεων.
Εκτιμάται ότι 420.000 άνθρωποι σε όλον τον κόσμο πεθαίνουν ετησίως μετά την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων. Επισημαίνεται ότι τα παιδιά κάτω των 5 ετών φέρουν το 40% του συνολικού φορτίου των τροφιμογενών νοσημάτων, με 125.000 θανάτους ετησίως.
Υπάρχουν πάνω από 250 τροφιμογενή νοσήματα
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, υπάρχουν καταγεγραμμένα περισσότερα από 250 διαφορετικά τροφιμογενή νοσήματα. Τα συχνότερα αναγνωριζόμενα είναι αυτά που προκαλούνται από τα βακτήρια Campylobacter spp., Salmonella spp., Shigella spp. και εντεροαιμορραγικό κολοβακτηρίδιο (EHEC), καθώς και από μια ομάδα ιών που είναι γνωστοί με την ονομασία Noroviruses.
Οι καλές πρακτικές υγιεινής στη γεωργία και τη διαχείριση τροφίμων μπορούν να μειώσουν δραστικά την εμφάνιση και εξάπλωση τροφιμογενών νοσημάτων.
Επιπλέον, το κόστος των τροφιμογενών ασθενειών για τις οικονομίες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος αγγίζει τα 95 δισεκατομμύρια δολάρια σε απώλεια παραγωγικότητας ετησίως.
Ο τρόπος, με τον οποίο τα τρόφιμα παράγονται, αποθηκεύονται, μεταφέρονται και καταναλώνονται, επηρεάζει την ασφάλειά τους.
Ο ΕΟΔΥ υπογραμμίζει πως οι κυβερνήσεις, διεθνείς οργανισμοί, επιστήμονες, ο ιδιωτικός τομέας και η κοινωνία των πολιτών συμβάλλουν στην ενίσχυση της ασφάλειας των τροφίμων μέσω διαφόρων παρεμβάσεων, όπως οι εξής:
- η συμμόρφωση με τα παγκόσμια πρότυπα τροφίμων
- η καθιέρωση αποτελεσματικών συστημάτων ελέγχου τροφίμων, συμπεριλαμβανομένης της ετοιμότητας και της απόκρισης σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης
- η πρόσβαση σε καθαρό νερό
- η εφαρμογή ορθών γεωργικών πρακτικών στη χερσαία, υδάτινη, κτηνοτροφική και δενδροκομική παραγωγή
- η χρήση συστημάτων διαχείρισης της ασφάλειας τροφίμων από τις επιχειρήσεις τροφίμων
- η εκπαίδευση των καταναλωτών στην επιλογή υγιεινών συνηθειών διατροφής.