Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Γερμανία: Στηρίζει «τυφλά» το Ισραήλ - Πού οφείλεται η στάση αυτή

Ένα από τα ελάχιστα κράτη που στηρίζουν τυφλά το Ισραήλ σε ό,τι κι αν κάνει στη Γάζα, είναι η Γερμανία, σε βαθμό που αρνείται να υπακούσει στο ένταλμα σύλληψης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για τον Νετανιάχου σε περίπτωση που ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επισκεφθεί τη χώρα.

Η συγκεκριμένη στάση οφείλεται στη «κουλτούρα μνήμης» μια πολιτική που θεσπίστηκε μετά το τέλος του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, ώστε η χώρα να ζητήσει συγγνώμη για τα εγκλήματα των Γερμανών κατά των Εβραίων.

Έκτοτε, όλη η Γερμανία έχει γεμίσει με μνημεία του Ολοκαυτώματος, θεσπίζοντας ειδικές δραστηριότητες που διδάσκουν τους νεαρούς Γερμανούς για τα εγκλήματα που διέπραξαν οι προγονοί τους.

Σύμφωνα με τον Economist, η προσπάθεια της Γερμανίας να λάβει άφεση αμαρτιών οδήγησε σε μια γερμανική ιδιαιτερότητα: την αντιμετώπιση της ασφάλειας του Ισραήλ ως Staatsräson, ή «λόγο του κράτους». Αυτός ο όρος εισήλθε στο γερμανικό λεξικό το 2008, όταν η Άνγκελα Μέρκελ τον χρησιμοποίησε σε ομιλία της στην Κνεσέτ.

Μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου 2023, ο Σολτς, τότε καγκελάριος, επικαλέστηκε το Staatsräson για να δικαιολογήσει τη σθεναρή υποστήριξη της κυβέρνησής του στον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Χαμάς. Ο διάδοχός του, Μερτς, δήλωσε πριν από τις πρόσφατες εκλογές της Γερμανίας ότι η κυβέρνησή του θα σταθεί «σταθερά στο πλευρό του Ισραήλ».

Τη γερμανική πολιτική όμως, δεν φάνηκε να τη συμμερίζονται και οι πολίτες της χώρας, ειδικά όσοι δεν προέρχονται από μετανάστες. Πέρυσι, το Ίδρυμα για τη Μνήμη, την Ευθύνη και το Μέλλον (evz) διαπίστωσε ότι οι Γερμανοί ήταν σχεδόν ισομερώς διχασμένοι ως προς το αν ήταν καιρός να «τραβήξουν μια διαχωριστική γραμμή» από τη ναζιστική εποχή.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πλέον μόνο το 14% των Γερμανών θεωρεί τις ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα αναλογικές. Καθώς το κλίμα έχει μετατοπιστεί κατά του κ. Νετανιάχου, ο νέος καγκελάριος έχει οξύνει σε μικρό βαθμό τον τόνο του. Ο υπουργός Εξωτερικών του προειδοποίησε μάλιστα το Ισραήλ κατά της «εργαλειοποίησης» του αντισημιτισμού.

Η Γερμανία ακόμα όμως, δεν αντιμετωπίζει το Ισραήλ. Αντιθέτως, εμποδίζει αυστηρότερες πολιτικές της ΕΕ έναντι του Ισραήλ και χαιρετίζει οποιαδήποτε ισραηλινή ενέργεια, ακόμη κι εκείνες που καταδικάζουν οι ίδιοι οι Ισραηλινοί.

Tags
Back to top button