Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Η Γαλλία προειδοποιεί για κίνδυνο μεγάλης στρατιωτικής σύγκρουσης στην Ευρώπη έως το 2030

Ο κόσμος και συγκεκριμένα η Ευρώπη οδεύει προς παγκόσμια σύγκρουση με τον άξονα Ρωσίας-Κίνας και λοιπών, σύμφωνα και με γαλλικές πηγές.

Στις 14 Ιουλίου 2025, η Γαλλία δημοσίευσε την ενημερωμένη Εθνική Στρατηγική Ανασκόπηση (RNS 2025), η οποία προβλέπει υψηλή πιθανότητα μεγάλης στρατιωτικής σύγκρουσης στην Ευρώπη έως το 2030.

Το έγγραφο, που συντάχθηκε από τη Γενική Γραμματεία Άμυνας και Εθνικής Ασφάλειας (SGDSN) κατόπιν αιτήματος του Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, τονίζει ότι η Ευρώπη εισέρχεται σε μια «εποχή αυξημένης απειλής» στην οποία η Γαλλία και οι σύμμαχοί της, ιδίως οι χώρες του ΝΑΤΟ, πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για έναν «πόλεμο υψηλής έντασης» πέρα από την εθνική επικράτεια.

Το δόγμα επικεντρώνεται στη «ρωσική απειλή», με τους όρους «Ρωσία», «Ρωσία» και «Μόσχα» να αναφέρονται περισσότερες από 80 φορές.

Οι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι τα επόμενα 3-5 χρόνια, η Ρωσία θα μπορούσε να αναλάβει επιθετική δράση στη Μολδαβία, τα Βαλκάνια ή ακόμα και εναντίον χωρών του ΝΑΤΟ.

Το RNS 2025 επικεντρώνεται στην ενίσχυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων των σχεδίων για αύξηση των ενόπλων δυνάμεων κατά 300.000 στρατιώτες, 3.000 άρματα μάχης και 300 μαχητικά αεροσκάφη έως το 2030.

Το έγγραφο υπογραμμίζει επίσης τη στρατηγική συνεργασία της Ρωσίας με την Κίνα, η οποία, σύμφωνα με τους συγγραφείς, υποστηρίζει τις ρωσικές προσπάθειες στην Ουκρανία και έχει ενδιαφέρον για τα γαλλικά υπερπόντια εδάφη, συμπεριλαμβανομένης της Νέας Καληδονίας λόγω των αποθεμάτων νικελίου της.

Η Γαλλία ζητά μια «στρατηγική αφύπνιση» στην Ευρώπη και αύξηση των αμυντικών της δυνατοτήτων. Το RNS 2025 εισάγει την έννοια της «ανθεκτικότητας», η οποία αναφέρεται στην ικανότητα ενός κράτους να αντέχει σε επιθετικότητα ή καταστροφή και να ανακάμπτει γρήγορα.

Για τον σκοπό αυτό, προτείνει την κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού και της κοινωνίας, καθώς και την επένδυση στην παραγωγή στρατιωτικού εξοπλισμού, με προτεραιότητα στις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Το έγγραφο τονίζει την ανάγκη για αυτόνομα αποθέματα για τις πρώτες εβδομάδες μιας πιθανής σύγκρουσης, ώστε να διασφαλίζεται ο εφοδιασμός σε περίπτωση πιθανών διαταραχών.

Το πλαίσιο του δόγματος σχετίζεται με τη συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία, η οποία ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022.

Η Γαλλία τη θεωρεί ως παράγοντα που αυξάνει τις εντάσεις στην Ευρώπη. Το έγγραφο αναφέρει τους κινδύνους υβριδικών επιθέσεων, συμπεριλαμβανομένων των κυβερνοεπιθέσεων και της παραπληροφόρησης, που θα μπορούσαν να συνοδεύουν τη στρατιωτική δράση.

Οι Γάλλοι αναλυτές επισημαίνουν επίσης την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών της Ρωσίας, οι οποίες θα φτάσουν το 7-8% του ΑΕΠ το 2024, υπερβαίνοντας τους συνδυασμένους αμυντικούς προϋπολογισμούς της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι χώρες του ΝΑΤΟ, ανταποκρινόμενες σε αυτές τις προκλήσεις, συμφώνησαν να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες στο 5% του ΑΕΠ έως το 2035, αυξάνοντας το στρατιωτικό δυναμικό κατά 30%.

Η Γαλλία, της οποίας ο αμυντικός προϋπολογισμός θα διπλασιαστεί έως το 2027 σε σύγκριση με το 2017, σκοπεύει να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία, προωθώντας τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης.

Το ζήτημα σε όλα αυτά είναι το τι θα κάνουν σε αυτήν την περίπτωση μικρότερες χώρες σαν την Ελλάδα, οι οποίες δεν έχουν τους αναγκαίους πόρους, ή τις δυνατότητες. Πραγματικά πρόκειται για σενάρια που θα προκαλ´σουν πάταγο παντού, αλλά είναι πιθανότατα υπαρκτά.    

Tags
Back to top button