
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα μεταβεί στις 9:30 στις εγκαταστάσεις της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Εσωτερικού και Νήσων (ΑΣΔΕΝ) για να παραστεί στην τελετή ένταξης δύο συστημάτων Μη Επανδρωμένων (αναβαθμισμένων drones) V-Bat, δωρεά του κυρίου Αθανάσιου Λασκαρίδη.
Πρόκειται για τη νέα δωρεά του κυρίου Αθανάσιου Λασκαρίδη προς τις Ένοπλες Δυνάμεις, με στόχο τον εξοπλισμό τους με στρατηγικές στρατιωτικές υποδομές, όπως τα συστήματα Μη επανδρωμένων αεροχημάτων, που έχουν μεταβάλλει το τοπίο στις αρχές του 21ου αιώνα. Τα συγκεκριμένα αναβαθμισμένα drones προορίζονται για την επιτήρηση της περιοχής των νησιών του Αιγαίου, Βόρειου και Νότιου, σε μια χρονική στιγμή που γειτονικές χώρες, με πρώτη την Τουρκία, διαθέτουν «υπεροπλία» ως κατασκευάστρια χώρα στην συγκεκριμένη τεχνολογία.
Πάντως, τα δύο συστήματα Μη Επανδρωμένων (αναβαθμισμένων drones) V-Bat είναι καθέτου αερο- προσγειώσεως (VTOL), αμερικανικής προέλευσης είναι ικανά να επιχειρούν σε κάθε ανάγλυφο, με αντοχή έως και 10 ώρες και μέγιστη ταχύτητα έως 90 χιλιόμετρα την ώρα. Επιπλέον, είναι λειτουργικά σε περιβάλλοντα με αποκλεισμό GPS και επικοινωνιών, ενώ διαθέτουν υπέρυθρους αισθητήρες, γεγονός που τους επιτρέπει να πραγματοποιούν πτήσεις επιτήρησης μέρα και νύχτα.
Εξάλλου, η χρήση Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων και σύγχρονων μέσων εναέριας περιπολίας αποτελεί μια από τις βασικές καινοτομίες της νέας Δομής των Ενόπλων Δυνάμεων, προκειμένου να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του 21ου αιώνα, όπως έχει επανειλημμένα τονίσει ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι η εστίαση σε αμυντικές τεχνολογίες αιχμής διαπερνά όλο τον σχεδιασμό της κυβέρνησης ενόψει της παραμετροποίησης του Μακροπρόθεσμου Προγραμματισμού Αμυντικών Εξοπλισμών, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται να παρακολουθεί στενά το τεχνολογικό άλμα στην αμυντική βιομηχανία παγκοσμίως. Στο πλαίσιο αυτό, «δεν θέλω να κάνουμε το ίδιο λάθος στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης. Ξέρω ότι, αν πρόκειται να δαπανήσουμε 28 δισεκατομμύρια μέσα στα επόμενα 12 χρόνια, όπως σχεδιάζουμε, θέλω τουλάχιστον να διασφαλίσω ότι θα υπάρχει μια ισχυρή, ακμάζουσα αμυντική βιομηχανία. Από τα «παραδοσιακά» – τα εξαρτήματα, τα βασικά υλικά – μέχρι την τεχνολογία αιχμής» τόνισε προ ημερών ο πρωθυπουργός.
Drones και… Bergamini
Ήδη, ο Στρατός Ξηράς πρόκειται να αναπτύξει πλήρεις δυνατότητες αξιοποίησης drones, όχι μόνο αναγνώρισης, αλλά και επιθετικών, καθώς και συστημάτων αντι – drone για την αντιμετώπιση εχθρικών UAVs, όπως μετέδωσε το «ΘΕΜΑ», ενώ συστήματα αντι – drone θα αναπτυχθούν και στην «Ασπίδα του Αχιλλέα» (θόλος). Την ίδια στιγμή, πυκνώνουν οι συζητήσεις για την πρόσκτηση 2 συν 2 φρεγατών FREMM Bergamini από ιταλικής πλευράς, στον απόηχο της προχθεσινής επίσκεψης του Πρωθυπουργού στη Ρώμη, με την ελληνική πλευρά να διεκδικεί προτεραιότητα έναντι άλλων ενδιαφερόμενων.