Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Οι ΗΠΑ πρέπει να διαλέξουν ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα στο μέλλον - Νομοσχέδιο προωθεί την επέκταση στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ και σε ελληνικά νησιά

Όλα θα αλλάξουν αν και εφόσον περάσει το νομοσχέδιο που προωθούν Ελληνοαμερικανοί και άλλοι Γερουσιαστές και το οποίο αφορά την επέκταση στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ και σε ελληνικά νησιά, αλλάζοντας την κατάσταση στο Αιγαίο.   

Το Ισραήλ κατέστρεψε το Γενικό Αρχηγείο Στρατού της Συρίας σκοτώνοντας και Τούρκους Αξιωματικούς (Βίντεο)

Υπάρχουν φήμες για Τρία νησιά:  

  • Η μία περίπτωση είναι το νησί της Σκύρου, που έχει συζητηθεί ξανά στο παρελθόν.
  • Η δεύτερη είναι η Λήμνος, νησί που η Τουρκία ζητά… διακαώς να αποστρατικοποιηθεί.
  • Το τρίτο νησί στη λίστα είναι η Κάρπαθος στα νότια του Αιγαίου.

Το σχέδιο νόμου απαιτεί λεπτομερή καταγραφή των υφιστάμενων δικαιωμάτων που προσφέρει στις ΗΠΑ η τροποποιημένη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) ΗΠΑ–Ελλάδας, η οποία επικαιροποιήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2021. Απαιτεί επίσης πλήρη αποτύπωση των αμερικανικών στρατιωτικών δραστηριοτήτων και των επενδύσεων σε ελληνικό έδαφος από την ημερομηνία εκείνη και μετά, αναφέρει η Καθημερινή και η δημοσιογράφος Λένα Αργύρη.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην Αλεξανδρούπολη, η οποία θεωρείται πλέον κομβικό σημείο για τις νατοϊκές δυνάμεις που στηρίζουν την Ουκρανία, αλλά και για την ευρωπαϊκή στρατηγική ενεργειακής διαφοροποίησης.

Το νομοσχέδιο ζητά εκτίμηση των μελλοντικών αναγκών για επενδύσεις από τις ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη και καλεί το Πεντάγωνο να εξετάσει τη δυνατότητα επέκτασης της στρατιωτικής παρουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών και σε ελληνικά νησιά – ένα αναμφίβολα ευαίσθητο αλλά επίκαιρο θέμα, λόγω των μεταβαλλόμενων γεωπολιτικών ισορροπιών στην περιοχή.

Κρεσέντο κυνισμού από Άδωνη! "Δεν ελέγχονται Βορίδης-Αυγενάκης, τελεία" – "Η ΝΔ αποφασίσε ότι δεν πρέπει να ελεγχθούν"

Οι βουλευτές ζητούν επίσης αξιολόγηση της προόδου που έχει σημειωθεί βάσει του Αμυντικού Προϋπολογισμού του 2022 (FY2022 NDAA), ο οποίος προέβλεπε ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας ΗΠΑ–Ελλάδας, διεύρυνση της στρατιωτικής εκπαίδευσης και εμβάθυνση της συνεργασίας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας.

Πιο συγκεκριμένα, η έκθεση που ζητείται από το Πεντάγωνο  θα πρέπει να περιλαμβάνει:

    • αναλυτική περιγραφή των δικαιωμάτων εγκατάστασης που έχουν παραχωρηθεί στις ΗΠΑ βάσει της τροποποιημένης Συμφωνίας MDCA (14 Οκτωβρίου 2021).

    • πλήρη απολογισμό των στρατιωτικών δραστηριοτήτων και επενδύσεων υποδομών των ΗΠΑ στις εγκαταστάσεις που καλύπτει η συμφωνία από την ημερομηνία τροποποίησής της έως σήμερα.

    • εκτίμηση των μελλοντικών αναγκών σε υποδομές και logistics για την υποστήριξη της τρέχουσας και μελλοντικής παρουσίας των ΗΠΑ στο λιμάνι και τις εγκαταστάσεις της Αλεξανδρούπολης.

    • ανάλυση της σκοπιμότητας και της στρατηγικής αξίας δημιουργίας νέων αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων ή διεύρυνσης της παρουσίας σε άλλα σημεία της Ελλάδας, με ιδιαίτερη έμφαση στα ελληνικά νησιά.

    • αξιολόγηση της κατάστασης και της υλοποίησης των διμερών πρωτοβουλιών αμυντικής συνεργασίας, όπως προβλέπονται στον Αμυντικό Προϋπολογισμό για το οικονομικό έτος 2022.

Κατατέθηκε από τους βουλευτές Grace Meng, Gus Bilirakis, Dina Titus και Nicole Malliotakis.

Η έγκριση αυτού του νομοσχεδίου στις ΗΠΑ , θα άλλαζε τελείως την όλη κατάσταση στο Αιγαίο, και σε αυτό συνηγορεί η πίεση των Αμερικανών διαχρονικά για ελληνοτουρκική συνεννόηση, χωρίς όμως αυτή να είναι εφικτή κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, λόγω των τουρκικών απαιτήσεων.  

Υπενθυμίζουμε ότι ο γνωστός μας Τούρκος Ναύαρχος ε.α. Cihat Yaycı, ο οποίος επηρεάζει την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας είχε δηλώσει παλαιότερα για αυτό το ενδεχόμενο:

Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ το σκηνικό αρχίζει εκ νέου να μυρίζει "μπαρούτι" στο ελληνικό Αρχιπέλαγος, στο θέμα της Λιβύης και της ΑΟΖ, φέρνοντας κοντά πολλά "καυτά" γεγονότα στο προσκήνιο, τα οποία κάποτε δεν διανοείτο κανένας ότι μπορούν να συμβούν.

Η Τουρκία για το δυτικό σύστημα εξουσίας έχει “μεγαλώσει” υπερβολικά και απαιτεί μεγάλες περιοχές για να τις εξουσιάζει, οι οποίες βρίσκονται εκτός των υφιστάμενων τουρκικών συνόρων και αυτό δεν θα το αφήσουν να περάσει χωρίς επιπτώσεις οι δυτικοί, ό,τι και να δηλώνουν μπροστά στις κάμερες ή σε ανακοινώσεις τους.

Οι ΗΠΑ έχουν στόχο τα Στενά του Βοσπόρου και την Κωνσταντινούπολη, ενώ οι Τούρκοι φοβούνται ότι θα μετατραπούν σε Ιράν και θα δεχθούν κάποια στιγμή επίθεση από Ελλάδα, Ισραήλ και ΗΠΑ, σε ένα σενάριο που έχει σχέση με την πορεία της Άγκυρας και τις φιλίες της με Ρωσία, Κίνα και BRICS.

Tags
Back to top button