
Νέα εμπορική πρόταση υπέβαλε η Ταϊλάνδη στις ΗΠΑ, προσφέροντας μηδενικούς δασμούς σε πολλές αμερικανικές εισαγωγές, σε μια προσπάθεια να αποφύγει την απότομη αύξηση των δασμών σε δικά της προϊόντα.
Η Ουάσινγκτον έχει απειλήσει να επιβάλει δασμούς 36% στις εισαγωγές της Ταϊλάνδης, εάν δεν διαπραγματευτεί μείωση πριν από τις 9 Ιουλίου, όπου λήγει μια παύση 90 ημερών που περιορίζει τους δασμούς σε ένα βασικό επίπεδο 10% για τα περισσότερα έθνη.
Οι ΗΠΑ αντιπροσώπευαν το 18,3% των αποστολών της Ταϊλάνδης πέρυσι, ύψους 54,96 δισ. δολαρίων σε αξία, γεγονός που τις καθιστά τη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της Ταϊλάνδης. Η Ουάσινγκτον αναφέρει ότι το έλλειμμά της με την Ταϊλάνδη ανήλθε σε 45,6 δισ. δολάρια.
"Ακούσαμε τα σχόλιά τους και τι τους ενδιέφερε ιδιαίτερα και το προσαρμόσαμε (την εμπορική πρόταση)", δήλωσε ο υπουργός Πιτσάι Τσουνχαβατζιρά στους δημοσιογράφους, ο οποίος επέστρεψε από την Ουάσινγκτον την περασμένη εβδομάδα μετά από συνομιλίες.
Το γραφείο του εμπορικού αντιπροσώπου των ΗΠΑ επαίνεσε τις προσπάθειες της Ταϊλάνδης, αλλά πρότεινε μικρές προσαρμογές, δήλωσε ο Πιτσάι.
Ειδικότερα, υποστήριξε ότι "η βελτιωμένη πρόταση περιλαμβάνει μηδενικούς δασμούς σε πολλές αμερικανικές εισαγωγές και άλλα μέτρα που αποσκοπούν στην επίτευξη ισορροπίας στο εμπόριο με τις ΗΠΑ σε λιγότερο από 10 χρόνια, νωρίτερα από ό,τι είχε προταθεί προηγουμένως. Περιλαμβάνει επίσης δεσμεύσεις για την αύξηση των εισαγωγών αμερικανικών αγαθών για την τόνωση του διμερούς εμπορίου".
"Δεν πρόκειται μόνο για τη μείωση των δασμών, αλλά και για το περαιτέρω άνοιγμα του εμπορίου", δήλωσε.
"Φυσικά, δεν προσφέρουμε δασμούς 0% σε όλους τους τομείς, αλλά παρέχουμε μηδενικούς δασμούς σε σημαντικό αριθμό ειδών", συμπλήρωσε.
"Κατά την άποψή μου, οι όροι που έχουμε προτείνει είναι πολύ ευνοϊκοί και θα πρέπει να τους ικανοποιήσουν", πρόσθεσε.
Οι εμπορικές συνομιλίες αναμένεται να συνεχιστούν μετά τη λήξη της διακοπής των δασμών, καθώς η διαπραγμάτευση των εμπορικών όρων απαιτεί διαβουλεύσεις μεταξύ πολλών ενδιαφερόμενων μερών, δήλωσε ο Πιτσάι.
Οι τρεις πρώτες εξαγωγές της Ταϊλάνδης προς τις Ηνωμένες Πολιτείες πέρυσι ήταν οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, οι τηλεεκτυπωτές και οι τηλεφωνικές συσκευές και τα προϊόντα από καουτσούκ. Οι τρεις πρώτες εισαγωγές της από τις ΗΠΑ ήταν αργό πετρέλαιο, μηχανήματα και ανταλλακτικά και χημικά προϊόντα.
Ο Πιτσάι δήλωσε νωρίτερα ότι η Ταϊλάνδη θα εισάγει περισσότερο αμερικανικό φυσικό αέριο και θα μειώσει τους δασμούς στις εισαγωγές καλαμποκιού από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το αμερικανικό καλαμπόκι υπόκειται σε φόρο εισαγωγής 73%, σύμφωνα με την Ένωση Μύλων Ζωοτροφών της Ταϊλάνδης.
Ο κρατικός ενεργειακός γίγαντας της Ταϊλάνδης, PTT Group, υπέγραψε τον Ιούνιο συμφωνία για την προμήθεια 2 εκατ. μετρικών τόνων υγροποιημένου φυσικού αερίου ετησίως από το έργο LNG της Glenfarne στην Αλάσκα για περίοδο 20 ετών. Το έργο ύψους 44 δισ. δολαρίων έχει υποστηριχθεί από τον Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Πιτσάι δήλωσε νωρίτερα ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Νοτιοανατολικής Ασίας θα μπορούσε να αναπτυχθεί κατά λίγο πάνω από 1% φέτος λόγω των επιπτώσεων των αμερικανικών δασμών.
Η οικονομία της Ταϊλάνδης έχει αγωνιστεί με την αδύναμη κατανάλωση, την εκτίναξη του χρέους των νοικοκυριών, την επιβράδυνση του τουρισμού, την εμπορική αβεβαιότητα και τους δυνητικά απότομους δασμούς των ΗΠΑ.
Τον περασμένο μήνα, η κεντρική τράπεζα προέβλεψε οικονομική ανάπτυξη 2,3% φέτος, αφού η περσινή ανάπτυξη 2,5% υστέρησε σε σχέση με τις αντίστοιχες της περιοχής.