Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις στη Ντόχα με τη συμμετοχή του Αμερικανού απεσταλμένου Στιβ Γουίτκοφ

Ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Πολιτειών για τη Μέση Ανατολή, Στιβ Γουίτκοφ, αναμένεται εντός της εβδομάδας στη Ντόχα του Κατάρ, προκειμένου να συμμετάσχει στις έμμεσες διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη από την Κυριακή, ανάμεσα σε αντιπροσωπείες του Ισραήλ και της Χαμάς. Οι συνομιλίες πραγματοποιούνται με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ, του Κατάρ και της Αιγύπτου, με αντικείμενο την ανταλλαγή ομήρων και κρατουμένων, καθώς και τους μηχανισμούς εφαρμογής μιας πιθανής συμφωνίας.

 Έχουν ως τώρα  γίνει δυο κύκλοι έμμεσων διαπραγματεύσεων των δυο πλευρών στην πρωτεύουσα του εμιράτου του Κατάρ, σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές ενήμερες σχετικά. Αλλά χωρίς «καμιά σημαντική πρόοδο», τόνισε η μια στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι έμμεσες διαπραγματεύσεις εκ του σύνεγγυς, μέσω των μεσολαβητών –Κατάρ, Αίγυπτος, ΗΠΑ– αφορούν «τους μηχανισμούς εφαρμογής» της πιθανής συμφωνίας και της «ανταλλαγής» Ισραηλινών ομήρων στη Γάζα με παλαιστίνιους κρατούμενους στο Ισραήλ, ανέφερε παλαιστινιακή πηγή ενήμερη για όσα διαμείφθηκαν.

Σύμφωνα με τους Times of Israel, οι μεσολαβητές έχουν ενημερωθεί ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, επιθυμεί τα δύο μέρη να καταλήξουν σε συμφωνία μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Ο Τραμπ δήλωσε στους δημοσιογράφους την Κυριακή ότι υπάρχει «καλή πιθανότητα» να επιτευχθεί συμφωνία «μέσα στην εβδομάδα».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ υποδέχθηκε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, το βράδυ της Δευτέρας, με τη Γάζα να βρίσκεται στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης.

«Δεν νομίζω πως υπάρχει κάποιο εμπόδιο. Νομίζω πως τα πράγματα πάνε πολύ καλά», είπε ο Τραμπ στην αρχή της συνάντησης των δυο ηγετών, ερωτηθείς τι εμποδίζει τη σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός. Ο Αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωσε πως η Χαμάς «θέλει κατάπαυση του πυρός». «Θέλουν συνάντηση και θέλουν κατάπαυση του πυρός», ανέφερε.

Οι διαπραγματεύσεις στη Ντόχα

Στο μεταξύ, οι έμμεσες συνομιλίες μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς βρίσκονται σε εξέλιξη στη Ντόχα από την Κυριακή.

Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Καρολάιν Λέβιτ, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τη Δευτέρα ότι ο Γουίτκοφ θα βρεθεί στη Ντόχα αργότερα μέσα στην εβδομάδα προκειμένου να προωθήσει τις διαπραγματεύσεις. Πηγή των Times of Israel δήλωσε ότι η άφιξη του Γουίτκοφ στο Κατάρ αναμένεται την Τρίτη.

Σύμφωνα με την Λέβιτ, είναι «ύψιστη προτεραιότητα» του Τραμπ να τερματιστεί ο πόλεμος στη Γάζα και να επιστρέψουν όλοι οι εναπομείναντες ομήροι. Ανέφερε επίσης ότι μια «ευπρόσδεκτη και κατάλληλη» πρόταση βρίσκεται στο τραπέζι, την οποία υποστηρίζει το Ισραήλ. Προέτρεψε μάλιστα τη Χαμάς να την αποδεχθεί επίσης.

Από την πλευρά της, η Χαμάς  δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι απάντησε θετικά στην πρόταση, αλλά εξέφρασε τρεις επιφυλάξεις τις οποίες ο Νετανιάχου στη συνέχεια αποκάλεσε απαράδεκτες.

Η Χαμάς ζητάει να διασφαλιστεί ότι το Ισραήλ δεν θα ξαναρχίσει τον πόλεμο μετά την 60ήμερη εκεχειρία που συζητείται, να εξασφαλιστεί η αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω μηχανισμών που υποστηρίζονται από τον ΟΗΕ και να αποσυρθούν τα ισραηλινά στρατεύματα στις θέσεις που κατείχαν πριν από την κατάρρευση της προηγούμενης εκεχειρίας στις αρχές Μαρτίου.

Σύμφωνα με την αραβική πηγή των Times of Israel, έχει σημειωθεί πρόοδος τις τελευταίες μέρες στις έμμεσες διαπραγματεύσεις,  ιδίως στο ζήτημα της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Οι διαπραγματευτές στη Ντόχα συζήτησαν επίσης τις ακριβείς παραμέτρους της μερικής αποχώρησης του Ισραήλ από τη Γάζα κατά τη διάρκεια της 60ήμερης εκεχειρίας που συζητείται, ανέφερε η πηγή του ισραηλινού μέσου, προσθέτοντας ότι Ισραηλινοί αξιωματούχοι ήρθαν στο Κατάρ με χάρτες που δείχνουν πώς οραματίζονται την αποχώρηση των δυνάμεών τους.

Το Ισραήλ ενδιαφέρεται να διατηρήσει τα στρατεύματά του στον διάδρομο Μοράγκ, μια ζώνη γης που αποκόπτει τη Ράφα από τη Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα, σύμφωνα με την αραβική πηγή. Παρ ‘όλα αυτά, οι μεσολαβητές αισιοδοξούν ότι θα μπορέσουν να επιτύχουν έναν συμβιβασμό σχετικά με τις ακριβείς παραμέτρους της μερικής αποχώρησης του Ισραήλ από τη Γάζα.

Η βασική διαφωνία

Όσον αφορά την βασική διαφωνία σχετικά με το αν η εκεχειρία θα είναι προσωρινή, όπως επιδιώκει το Ισραήλ, ή ένας αποτελεσματικός τερματισμός του πολέμου, όπως απαιτεί η Χαμάς, πηγές των Times of Israel δήλωσαν ότι ο Τραμπ αναμενόταν να συζητήσει το θέμα κατά τη διάρκεια του δείπνου του με τον Νετανιάχου. Αυτό θεωρείται το πιο ακανθώδες ζήτημα.

Η πρόταση που παρουσιάστηκε στη Χαμάς την περασμένη εβδομάδα ανέφερε ότι η 60ήμερη εκεχειρία μπορεί να παραταθεί, εφόσον οι πλευρές διαπραγματεύονται τους όρους μιας μόνιμης εκεχειρίας με καλή πίστη. Ωστόσο, η  Χαμάς «έσβησε» την τελευταία φράση, θεωρώντας την ως ένα «παράθυρο» που μπορεί να εκμεταλλευτεί ο Νετανιάχου για να ξαναρχίσει τον πόλεμο.

Συνεπώς, η διόρθωση της Χαμάς ορίζει ότι οι συνομιλίες για μόνιμη κατάπαυση του πυρός θα συνεχιστούν μέχρι να επιτευχθεί συμφωνία — κάτι στο οποίο το Ισραήλ έχει αντιταχθεί, φοβούμενο ότι η τρομοκρατική ομάδα θα παρατείνει τις συνομιλίες επ’ αόριστον.

 

Tags
Back to top button