Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Τα ''φέσια'' επιμένουν: Το δημόσιο χρωστά όσο και στα μνημονιακά χρόνια

Η εικόνα των οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες, προμηθευτές και φορολογούμενους παραμένει ανησυχητική, καθώς σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, προσεγγίζει  επίπεδα που θυμίζουν τις πιο δύσκολες περιόδους των μνημονίων.


Παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργού Οικονομικών Κυριάκου Πιερρακάκη ότι η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί στο τέλος του έτους με τη συμβολή και της ειδικής επιτροπής που έχει συσταθεί, τον Μάιο, τα «φέσια» ανήλθαν στα 3,72 δισ. ευρώ έναντι 3,91 δισ. ευρώ τον Απρίλιο, μια μείωση περίπου 5%. Κάπως έτσι διακόπηκε το αυξητικό σερί των 3μηνών όμως βρισκόμαστε ακόμη πολύ πάνω από 3,32 δισ. ευρώ των οφειλών τον Δεκέμβριο του 2017 και μόλις 110 εκατ. ευρώ πάνω από τα 3,83 δισ. ευρώ το 2014.

Μάλιστα η χρονιά ξεκίνησε με χρέη 3,047 δισ. ευρώ γεγονός που σημαίνει ότι μέσα στη χρονιά έχουν αυξηθεί οι οφειλές του Δημοσίου.
 
Από το Δεκέμβριο του 2019 όταν και υπερκέρασαν τα ασφαλιστικά ταμεία, τα νοσοκομεία βρίσκονται μόνιμα στην πρώτη θέση των «κακοπληρωτών». Κι από τον Δεκέμβριο σταθερά οι οφειλές του ξεπερνούν το 1 δισ ευρώ. Τον Μάιο έφτασαν να χρωστούν για περισσότερες από 90 ημέρες 1,6 δισ. ευρώ σχεδόν «ακατέβατα» σε σχέση με τον Απρίλιο που ήταν στα 1,65 δισ. ευρώ. Το 43% δηλαδή των οφειλών του Δημοσίου προέρχεται από τα νοσοκομεία.
 
Ακολουθούν τα ασφαλιστικά ταμεία με 604 εκατ. ευρώ και οριακή μείωση 9εκατ€ σε σχέση με τον Φεβρουάριο. Σε αυτά περιλαμβάνονται 252εκατ€ που είναι οφειλές του ΕΟΠΥΥ, καθώς και ποσά από ληξιπρόθεσμες συντάξεις που δεν έχουν αποδοθεί
 
Τα χρέη των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης παρουσιάζουν και τη μεγαλύτερη βελτίωση με πτώση 42 εκατ. ευρώ στα 363 εκατ. ευρώ. Αυτό το 363 εκατ. ευρώ δεν παύει πάντως να αποτελεί την τρίτη υψηλότερη τιμή από το Δεκέμβριο του 2017
 
Μόνο ανοδικά κινούνται οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου μέσα στο 2025 με τις οφειλές να φτάνουν τα 250 εκατ. ευρώ, αυξημένα σχεδόν 40% μέσα σε 5 μόλις μήνες.
 
Ακατέβατα και τα φέσια του κρατικού προϋπολογισμού στα 248 εκατ ευρώ, τη δεύτερη υψηλότερη τιμή από το Δεκέμβριο του 2017. Πρωταθλητές τα υπουργεία Νησιωτικής Πολιτικής και Μετανάστευσης που μαζί χρωστούν 66% του συνολικού χρέους. Τα χρέη αυτής της κατηγορίες έχουν να κάνουν στην συντριπτική τους πλειοψηφία με το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
 
Παρά τις προσπάθειες που καταβάλλει η ΑΑΔΕ, οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων έφτασαν τα 650 εκατ. ευρώ, με σημαντική πτώση 110 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Απρίλιο.

Από αυτά:

Tags
Back to top button